Associació Catalana de Comunicació Científica

“Tan complicat és menjar bé? (Del camp a la taula, l’alimentació en la societat actual)”

“Esmorzar de ciència”

Nova sessió dels Esmorzars de ciència al restaurant 7 Portes de Barcelona (Passeig d’Isabel II, 14). El vinent diumenge 24 de gener -a partir de les 9 del matí- hi tindrà lloc un esmorzar de forquilla acompanyant la tertúlia Tan complicat és menjar bé?  (Del camp a la taula, l’alimentació en la societat actual), amb Abel Mariné, catedràtic emèrit del departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Antoni Massanés, director general de la Fundació Alícia, i introducció de Claudi Mans, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i membre de la junta de l’ACCC. Moderarà l’acte el periodista Eduard Berraondo.  La tertúlia s’emmarca en el programa Esmorzars de Ciència que organitzen el restaurant 7 Portes de Barcelona, la companyia The Big Van Theory, l’ACCC i El Punt Avui, en col·laboració amb Alumni UB.

“Il·lustraciència” anuncia la 4a edició del premi d’il·lustració científica

Amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología i el Ministerio de Economía y Competitividad

Si t’interessa la il·lustració científica i naturalista, pots mostrar el teu treball presentant una obra teva a la 4a edició Il·lustraciència. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministerio de Economía y Competitividad, convoca la nova edició d’Il·lustraciència premi internacional d’il·lustració científica per donar visibilitat i premiar les millors propostes.

Resum de la llista de distribució

Els temes més comentats al desembre

La llista ja ha demostrat en diferents ocasions ser un bon espai per obtenir suggeriments. S’hi va dirigir una consulta sobre cursos de comunicació científica i, d’entre les respostes, figuren el projecte europeu de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) RRI tools, amb cursos de recerca i innovació responsables; la plataforma Coursera; l’oferta de la Fundació Esteve o s’hi va recomanar el Màster d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i estudis similars per a cursar en diferents universitats estatals.

8 milions de tones de plàstic al mar cada any

La Societat Catalana de Biologia organitza una jornada sobre la gestió de residus

R. Permuy (ACCC). «El plàstic forma part ja de la cadena tròfica.». Amb aquesta afirmació Anna Sánchez Vidal, investigadora del grup de geociències marines de la Universitat de Barcelona (UB), va posar sobre la taula el passat 14 de desembre a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) un dels greus problemes derivats dels residus que generem. Sánchez va mostrar una sèrie de fotografies amb les quals es confirmava que el plàncton del Mediterrani arriba a ingerir fragments de plàstics que suren a les nostres aigües i que més tard passen als peixos que s’alimenten d’aquests microscòpics éssers vius.

Visita al sincotró ALBA

Assistència gratuïta

L’Associació Catalana de Comunicació Científica organitza una visita al Sincrotró ALBA, a Cerdanyola del Vallès, per a qui estigui interessat en conèixer la única instal·lació de l’Estat d’aquestes característiques i quin és el seu potencial per a la recerca. La visita guiada se celebrarà el dijous, 21 de gener del 2016, a les 17:30 hores. L’assistència és gratuïta però requereix inscripció degut a que l’aforament es limita a 25 persones. S’assignaran les reserves per ordre d’inscripció.

La vegetació que conviu amb nosaltres

​El 27 de novembre de 2015 va tenir lloc, en el marc del cicle d’activitats del cicle Jo il·lustro la ciència a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte, amb la col·laboració del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), una xerrada sota el títol La vegetació que conviu amb nosaltres que va estar impartida pel biòleg Pere Alzina i presentada per Miquel Baidal, coordinador d’Il·lustraciència. L’objectiu d’aquesta xerrada era apropar el coneixement sobre la vegetació amb la que convivim i donar a conèixer la diversitat d’espècies existents.