Associació Catalana de Comunicació Científica

Esmorzar de Ciència al 7 Portes: “Dones i ciència: on són les científiques?”

El diumenge 26 de març se celebrarà el proper esmorzar de forquilla al restaurant 7 portes de Barcelona (passeig d’Isabel II, 14) amb els obstacles que es troben les dones que es dediquen a la ciència com a tema principal de debat.

Actualment, la quantitat de dones amb estudis superiors (batxillerat, graus, màsters i doctorats) en ciència i tecnologia es major que la d’homes en la majoria de les disciplines, i aquestes estudiants aconsegueixen en mitjana millors notes que els homes. En canvi, quan es puja per la piràmide social de la recerca (postdocs, investigadors, professors titulars o catedràtics), aquesta situació s’inverteix i porta a una absència significativa de científiques als llocs de responsabilitat de molts camps. Clarament estem encara lluny de la igualtat de dones i homes en aquests camps. Quins són doncs els obstacles a superar i les accions a emprendre per revertir aquesta situació i aconseguir que la ciència i la tecnologia siguin realment per a tothom?

Els temes més destacats del febrer a la llista de l’ACCC

Els correus que s’han rebut a la llista de l’ACCC durant el mes de febrer inclouen una gran varietat de temes.

El tema més comentat a la llista de correu de l’ACCC durant el mes de febrer ha sigut en resposta a una petició molt singular d’un dels llistaires: idees d’on treure orinals per explicar l’evolució de les tasses de wàter.  Alguns membres han col·laborat aportant diverses respostes i fonts d’informació, com per exemple consultar a un col·leccionista d’orinals o la Roca Gallery. El tema fins i tot ha donat lloc a comparar les diferències abismals entre les comoditats per defecar a diferents llocs del món, des de països on no tenen accés a sanitaris fins al Japó, on les tasses de wàter ofereixen un gran rang de possibilitats. Potser d’aquí poc els llistaires podran veure les seves aportacions reflectides al programa de televisió “Quèquicom”.

Beques per assistir a la 10a Conferència Mundial de Periodistes Científics a San Francisco

La 10a Conferència Mundial de Periodistes Científics tindrà lloc a San Francisco del 26 al 30 d’Octubre del 2017.

Actualment, en un món sotmés a canvi constant, és essencial un periodisme científic d’excel·lència. Per això, del 26 al 30 d’octubre del 2017, es reuniran més de 1200 professionals d’aquest camp a la 10a Conferència Mundial de Periodisme Científic (10th World Conference of Science Journalists) a San Francisco, un dels ambients més rics en ciència i tecnologia del planeta. El programa inclou diverses activitats com tallers, conferències o formacions.

Cinc beques per un viatge d’estudis a Estonia per periodistes científics membres de l’EUSJA

Un viatge d’estudis que permet a periodistes i investigadors compartir el seu dia a dia. 

L’Associació d’Estònia de Periodistes Científics, juntament amb el Consell de Recerca Estonià, conviden a cinc periodistes membres d’alguna de les associacions de l’EUSJA (European Union of Science Jounalists’ Association) —entre les quals l’ACCC— a un viatge d’estudis a Estònia del 14 al 16 de juny del 2017.

L’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub organitza una conferència de Marie Farge pel dia de la dona.

Marie Farge impartirà una conferència on valorarà el model actual per aprovar la publicació d’articles científics, les seves mancances i possibles solucions.

L’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub- per tal de celebrar el dia internacional de la dona, ha organitzat una conferència de Marie Farge sota el títol “Scientific knowledge as a commons: How to improve the peer review and dissemination of scientific results” el dia 2 de març.

Esmorzar de Ciència al 7 Portes: “Ciència i periodisme: com divulgar la ciència sense banalitzar”

El diumenge dia 26 de febrer se celebrarà el proper esmorzar de forquilla al restaurant 7 Portes de Barcelona (Passeig d’Isabel II, 14) amb el perodisme i la divulgació científica com a protagonistes.

Explicar la ciència al públic no especialista de manera amena i entenedora, és a dir divulgar, no és una tasca fàcil. S’han de transmetre conceptes complexos evitant usar un llenguatge especialitzat i formulacions matemàtiques, és a dir sense poder parlar el llenguatge natural de la ciència. Això fa que el perill de travessar la fina línia que separa la simplificació de la tergiversació sempre estigui present i introdueix una certa tensió a la feina del comunicador, afegida al problema de que els objectius del periodista i el científic a vegades poden semblar contraposats. En resum, és possible fer una bona feina de comunicació i divulgació de la ciència sense fer-la perdre la seva essència?