Associació Catalana de Comunicació Científica

Oberta una nova edició d'”X(p)rimenta”

El concurs de vídeos científics fets a escoles

Un any més, X(p)rimenta cerca alumnes i professors que vulguin fer experiments científics interessants i que els filmin en vídeo. Els millors s’incorporaran al portal Recerca en Acció i rebran un premi. X(p)rimenta 2014 és una iniciativa de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i enguany compta per segon cop amb el patrocini dels Vilars Rurals, del Grup SERHS. El termini per participar-hi és el 30 d’abril.

L’ACCC convoca la segona edició d'”Il·lustraciència”

Un projecte participatiu i obert a la ciutadania per apropar la il·lustració científica a la societat, sent punt d’unió entre artistes i empreses, i amb la participació d’entiats internacionals com la Universidade de Aveiro, Transmitting Science i Amical Wikimedia (iniciativa WikiArs)

Et dediques professionalment a la il·lustració o t’agradaria dedicar-t’hi? Estàs especialitzat en ciència o t’agrada aquest àmbit temàtic? L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha convocat la segona edició del seu concurs d’il·lustració científica. Il·lustraciència (illustraciencia.cat) arrenca de nou amb l’objectiu de fomentar la il·lustració científica, el seu estudi, la seva visibilitat social i les sortides professionals de les persones que s’hi dediquen a través d’apropar el seu treball a la societat.

“I Jornada sobre Vies Alternatives de Finançament de la Ciència”, a Cerdanyola del Vallès

L’ACCC compta amb 50 invitacions

200 científics, societats mèdiques, associacions de pacients, experts en finançament i inversors de la ciència i la recerca es reuniran el pròxim 6 de febrer a l’Auditori Parc Tecnològic del Vallès de Cerdanyola del Vallès (Av. de la Universitat, 3) a la I Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS) que té com a lema Vies complementàries de finançament de la Ciència. Aquest esdeveniment té obert el període d’inscripció obert amb un cost de 200 euros, però l’ACCC compta amb 50 invitacions per als seus membres que seran assignades per estricte ordre d’inscripció a través del següent enllaç. Per part de l’ACCC hi participarà Raül Toran, vicepresident de l’associació, qui moderarà la taula rodona El nuevo papel de las Sociedades Médicas y las Asociaciones de Pacientes en la Financiación de la Ciencia.

Beques per participar en un “study trip” a Suïssa

Oportunitat adreçada només a membres de l’ACCC

La Swiss Association of Science Journalism ofereix, a través de l’European Union of Science Journalists (EUSJA), beques per participar a un study trip a Suïssa del 19 al 21 de març de 2014 que inclourà l’assistència a una prova de camp de la seguretat i la tecnologia a l’interior del nou túnel del Sant Gotard, una pista viària de 57 quilòmetres subterrània sota els Alps; permetrà als participants descobrir com es produeixen les animacions en les pel·lícules de Disney utilitzant les últimes tècniques en informàtica de modelatge al Centre de recerca de Disney a l’ETH Zürich; explicarà als assistents com crear òrgans o vasos sanguinis en el laboratori i els permetrà conèixer algun dels superordinadors més eficients d’Europa. Per poder optar a aquestes beques cal ser membre d’alguna de les entitats que formen part de l’EUSJA, com ara l’ACCC, i ser periodista en un mitjà de comunicació o freelancer.

Resum de la llista de correu

Els temes més comentats durant el desembre

La llet ha estat la principal protagonista temàtica durant el mes de desembre. Fins a 19 correus electrònics es van enviar al voltant de la qüestió plantejada sobre si beure llet no és bo perquè, a més a més, «produeix mucositats» i si, en tot cas, és més saludable «la de soja». Una participant va opinar que, de partida, la llet té «mala premsa» i que és contradictori que hi hagi qui no pren llet perquè considera que la lactosa és perjudicial i, en canvi, sí que consumeix productes homeopàtics, que contenen lactosa. Sobre les mucositats, una participant va aclarir que un pneumòleg li va indicar que la relació entre els mocs i la lactosa «és una llegenda urbana», opinió que va confirmar un altre participant, tot indicant que «no hi ha cap evidència científica» de relació entre totes dues. Entre les dades que van aportar els llistaires al debat vam poder llegir que «la llet materna humana és una de les llets més concentrades en lactosa. Té uns 70 g/litre de lactosa, i la llet de vaca entre uns 45 i 50 g. La intolerància a la lactosa és bàsicament per manca de l’enzim lactasa a l’organisme. Les llets baixes en lactosa hi posen aquest enzim, que descompon la lactosa, i així s’evita que la lactosa entri a l’organisme.» Un altre llistaire va compartir un article de La Vanguardia que analitzava els pros i contres del consum de llet de vaca. Per a la persona que va iniciar aquest fil temàtic no es tracta d’estar a favor o en contra, com a l’esmentat article del diari català, sinó saber si «la llet pot causar algun problema per a la salut». Una altra participant va compartir una anàlisi feta a Nature. Un altre dels llistaires va aportar un article de Manel Esteller, metge de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, publicat a El Periódico, favorable al consum de llet. També es van compartir un parell de textos publicats a blogs de divulgació científica (enllaç 1 i enllaç 2) sobre la qüestió. Una altra persona va indicar que segons alguns estudis, sembla que la llet té un consum «fins i tot terapèutic (càncer gàstric i més) degut als pèptids que es generen per hidròlisi de les proteïnes làcties». Algú es preguntava si el fet de considerar que el consum de llet té un efecte perjudicial per a la salut humana és més aviat una moda.