L’Associació

Definició i objectius

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) es constitueix el 1990 com a entitat professional que agrupa comunicadors científics, periodistes especialitzats, científics, divulgadors i editors de l’àmbit català amb interès per comunicar la informació científica en els mitjans escrits i audiovisuals.

El principal objectiu de l’ACCC és promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana. Vol també incidir en els aspectes socials i polítics de la informació científica, tot vetllant perquè contribueixi al progrés social.

Un altre objectiu prioritari de l’ACCC és facilitar la formació permanent dels seus associats i incentivar el debat i l’autocrítica entre els comunicadors de la ciència, la tecnologia i la innovació.

A partir d’aquests principis l’ACCC treballa per:

  • Dinamitzar la presència de la ciència en els diferents mitjans de comunicació.
  • Facilitar la lliure circulació i la divulgació de les idees i el coneixement científic.
  • Vetllar per la independència i objectivitat dels continguts informatius que es generin al voltant de la ciència, la tecnologia i la innovació.
  • Promoure la normalització de la ciència i la divulgació científica com a continguts bàsics en l’àmbit de la cultura catalana.
  • Promoure la divulgació de la ciència en català, objectiu amb el qual l’ACCC forma part del Cens d’entitats per al Foment de la Llengua Catlana.

Amb aquests plantejaments, l’ACCC porta a terme activitats com ara:

  • Organització de jornades periòdiques.
  • Participació en activitats com ara la Setmana de la Ciència.
  • Organització de cursos i activitats docents conjuntament amb universitats i altres institucions.
  • Enviament del butlletí mensual “Els Papers de l’ACCC”, amb les darreres notícies de l’associació, els posts dels socis i ofertes de feina.
  • Creació de grups de divulgació especialitzats, com el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència, o Espai Nano (grup de divulgació de nanociència i nanotecnologia).
  • Organització i realització de projectes de comunicació, divulgació i periodisme científica, com Illustraciencia, Buscaciència o PerCientEx.

Actualment, l’ACCC té més de 350 de socis, repartits a parts iguals entre periodistes, comunicadors, divulgadores i científics. Els primers presidents de l’entitat van ser Vladimir de Semir, Luis Ángel Fernández Hermana, Joaquim Elcacho, Mercè Piqueras, Cristina Ribas i Raül Toran. L’actual president és Rubén Permuy.

Àmbit

La comunicació científica

L’ACCC contribueix a millorar la comunicació de les notícies d’avenços científics i de política científica a través d’eines diverses com la Llista de distribució de la ACCC, els butlletins (“Papers de Comunicació Científica”), el Premi Joan Oró o el Premi Loto Eureka. També organitza trobades entre experts i periodistes, fetes amb l’objectiu de facilitar l’accés dels professionals de la comunicació als especialistes i les fonts d’informació. L’ACCC està representada en el C4 i en el Comitè Social del CIRITi és membre de la Comissió Organitzadora de la Setmana de la Ciència a Catalunya. A més, compta amb els grups de Divulgació de Nanotecnologia (EspaiNano), coordinat per Jordi Díaz, i divulgació d’Oceanografia i Medi Ambient, coordinat per Silvia Frías.

La divulgació científica

Moltes de les notícies i avenços científics no poden ser entesos si no es fa un esforç previ de popularització. L’ACCC contribueix a la formació de divulgadors amb activitats com el Premi Joan Oró i els cicles de conferències amb experts.

La cultura científica

La ciència es part del bagatge cultural de la societat i conforma la visió que hom té del món. La ciència és i forma part de la cultura. L’ACCC té entre els seus objectius promoure, donar a conèixer i potenciar la cultura científica, per tal de superar l’escissió que s’ha fet entre la cultura i la ciència.

Història

La història de l’ACCC està completament entrellaçada amb la història moderna de la comunicació de la ciència als territoris de parla catalana. Durant les seves més de tres dècades d’existència ha sigut protagonista i testimoni dels canvis produïts en aquest àmbit des de finals del segle XX i fins avui dia.

Durant els anys seixanta i setanta es van produir a nivell internacional certs moviments socials que van unir periodistes i científics en l’interès per la comprensió pública de la ciència. A Catalunya, durant els anys vuitanta, aquests moviments agafen força i així apareixen els primers espais especialitzats en ciència als mitjans de comunicació, es creen nous museus científics i proliferen tot d’institucions de suport a la ciència.

El 1990, un grup principalment integrat per periodistes especialitzats, però també amb la presència de científics, divulgadors i editors de l’àmbit català, s’uneixen per constituir la llavors Associació Catalana de Periodisme Científic. Les motivacions principals d’associar-se eren incrementar la presència de la informació científica en català als mitjans; apropar les comunitats de científics i periodistes, augmentar la cultura científica de la població, i donar suport a la professionalització de la figura del comunicador científic.

Des d’aleshores, l’ACCC ha treballat per promoure, ampliar i millorar la comunicació de la ciència, sempre a través de propostes innovadores i que impliquin directament la societat com a part essencial de tots aquests processos.

En aquesta línia temporal pots fer una passejada interactiva per les nostres fites més rellevants i els seus protagonistes. Fent clic a la icona de la mà pots veure quins elements són interactius. Prem la icona + per accedir a més informació. Descobreix documents històrics clicant la icona del clip.

Reviu la història de l’ACCC!