GRUPS DE TREBALL

Els grups de treball de l’ACCC són espais de trobada per a socis i sòcies experts i afins a un tema determinat relacionat amb la ciència. L’objectiu dels grups de treballs és impulsar iniciatives i activitats que fomentin la seva difusió i coneixement per part de la ciutadania.

En cas que un soci o una sòcia vulgui unir-se a un grup de treball, pot escriure o bé a accc.gestio@gmail.com o bé a la persona representant del grup en concret.

Grup d’Art i Ciència

La proposta de creació d’un grup de comunicació sobre art i ciència a l’ACCC està enfocada a l’empenta cap a una tercera cultura real, cap a una hibridació entre disciplines, amb l’objectiu de ser un punt de trobada entre experts d’ambdues àrees per fer conèixer i comunicar projectes d’hibridació d’art i ciència i desenvolupar i fer créixer nous projectes en aquest sentit.

Quin és el seu objectiu?

  • Desenvolupar una millor comunicació de projectes sobre art i ciència.
  • Convertir-se en un punt de trobada entre artistes i científics, on els projectes tinguin una base en comunicació i divulgació científica.
  • Establir un decàleg per a la creació de projectes d’art i ciència.
  • Establir pautes per aconseguir una veritable hibridació entre la ciència i l’art.
  • Desenvolupar una base de dades per identificar els projectes de ciència i art en el nostre entorn.
  • Afavorir un clima per a la creació de nous projectes hibridats.
  • Buscar sinergies per a la creació de nous projectes hibridats.

Responsable: Jordi Díaz (@nanodialogos) jdiaz@ccit.ub.edu / jordinano@gmail.com

Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència 

Qui és el seu objectiu? 

Visibilitzar les investigacions, activitats, accions i obres realitzades per o per a dones i noies en relació a la ciència, ja sigui en l’àmbit de la investigació, la comunicació, la divulgació o qualsevol altra disciplina que hi contribueixi. D’aquesta manera, es vol donar a conèixer a les dones d’aquests àmbits, especialment del territori català, i normalitzar la seva figura en el panorama científic davant dels i les joves. 

Quines accions duu a terme?

El grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència organitza xerrades, taules rodones, presentacions de llibres i altres activitats en la línea dels objectius descrits. Consulta aquí els seus projectes i les seves notícies.

Els principals projectes que dirigeix actualment són els següents: 

  • Creació de l’exposició de Científiques Catalanes 2.0 online. Consulta i descarrega l’exposició aquí.
  • Organització dels tallers online Viquicientífiques. per tal de crear entrades a Viquioèdia sobres les investigadores protagonistes de l’exposició Científiques Catalanes 2.0. Llegeix aquí la notícia.
  • Creació del joc online Científiques Catalanes 2.0. Llegeix aquí la notícia. 
  • Creació i promoció del projecte “CientifiqArt. Murals de Científiques Catalanes”. Coneix el projecte aquí.
  • Organització del concurs de Scikus amb Perspectiva.

Responsable: Estibaliz Urarte (@JardindeMendel) estibaliz.urarte@gmail.com

Grup de política científica i comunicació POLCICOMM

Quin és el seu objectiu?

Les polítiques científiques han pres un protagonisme progressiu dins les polítiques públiques, que ja va començar abans de la pandèmia i que s’ha accelerat en els darrers anys. És per això que per a fer la seva feina de comunicació de la manera més informada i honesta, aquest grup pretén que els comunicadors i els professionals de la recerca i de la gestió de la recerca tinguin sòlids coneixements de com es genera i es gestiona la política científica, tant per part de l’estructura executiva com legislativa de les administracions; dels mecanismes que permeten o impedeixen el seu correcte funcionament davant la interacció de la ciència amb els valors ideològics i estratègics de les diferents forces polítiques; i de les vies institucionals de que disposen per expressar les seves opinions expertes i les seves propostes.

Quines activitats duu a terme?

Des del grup s’imparteixen seminaris per a la formació complementària dels components del grup i es convoquen reunions de treball mensuals en línia i trimestrals presencials per tal d’establir plans estratègics.

Responsable: Jaume Estruch jaumestruch@gmail.com

Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia EspaiNANO

Quin és el seu objectiu? 

Ser un punt de trobada de nanodivulgadors i experts en diferents temàtiques relacionades amb la nanotecnologia. La seva missió és la de fomentar la cultura científica i el seu coneixement per part de la ciutadania i de promoure vocacions científiques entre els joves i petits. 

Quines activitats duu a terme?

EspaiNANO du a terme accions de comunicació i divulgació científica, i de participació ciutadana, estudis centrats en la relació ciència-societat i activitats de formació especialitzada en la comunicació de la nanotecnologia. Per exemple:

  • Participació al Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9. Visualitza aquí les activitats que s’hi van realitzar.
  • Tallers, xerrades i exposicions de nanociència en el marc de la Nit Jove de la Recerca. Visualitza aquí el taller.

Responsable: Jordi Díaz (@nanodialogos) jdiaz@ccit.ub.edu, jordinano@gmail.com