“CientífiqArt: Murals de científiques catalanes” és un projecte impulsat pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida que té per objectiu visibilitzar i posar en valor les científiques catalanes pioneres al llarg de la història del nostre territori i apropar-les al públic a través de murals dedicats a elles. Es busca realçar el seu treball, les dificultats que van haver de superar, així com augmentar i normalitzar la presència del gènere femení en la percepció que la població té d’una persona científica i proporcionar models femenins propers en la ciència a qualsevol jove per tal que s’hi pugui identificar, tot potenciant les vocacions científiques.
Fins ara, en aquest projecte han participat diferents centres educatius de Barcelona i Lleida, l’alumnat dels quals, amb ajut del professorat, ha escollit les científiques que diverses dones artistes han pintat a les parets dels seus centres.
CientífiqArt a Barcelona
Les científiques pioneres catalanes protagonistes que trobaràs als murals de CientífiqArt de Barcelona són les següents:
- Lina Badimon Maestro, inventora de la càmera Badimon, una eina que ha estat indispensable en els estudis d’aterotrombosi a nivell internacional. El mural es troba a l’Escola Ferrer i Guàrdia, de Nou Barris.
- Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en Medicina de l’Estat Espanyol. El mural es troba a l’Institut Bernat Metge, de Sant Martí.
- Margarita Wirsing Bordas, primera dona llicenciada en Física i Química d’Espanya. El mural es trobarà al centre Maristes Sants-Les Corts, de Sants-Montjuïc.
- Marta Estrada Miyares, oceanògrafa i biòloga marina que va rebre la Creu de Sant Jordi 2004. El mural es trobarà a l’Escola Alexandre Galí, de Ciutat Vella.
- Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, primera dona en exercir com a professora auxiliar a les assignatures d’astronomia general i física del globus a la Universitat de Barcelona. El mural es troba a l’Escola Calderón de la Barca, de Nou Barris.
En el cas de Barcelona, l’alumnat dels centres educatius participants també ha estat autor de les descripcions que trobareu en la guia turística científica del projecte, que us anima a recórrer diversos barris de la ciutat comtal per conèixer aquestes pioneres i la seva relació amb la zona on s’han ubicat. A més, hi trobareu els mapes d’aquestes zones i les parades de Bicing i transport públic més properes per tal de gaudir d’un turisme científic i una mobilitat més sostenibles i beneficiosos per a la salut.
Tant abans com després de pintar els murals, realitzats per dones artistes, els alumnes van realitzar un experiment conegut com a “Draw a Scientist”, que consisteix en demanar als participants que dibuixin una persona científica, sense especificar-ne el gènere. D’aquesta manera, van poder veure si la seva percepció va canviar després de participar al projecte.
A més a més, cada centre va rebre una xerrada per part d’un membre del Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC per parlar sobre la dona en l’àmbit de la ciència. Finalment, el 18 de novembre es realitzarà un congrés virtual on les escoles participaran per presentar la seva científica a la resta.
CientífiqArt a Lleida
Les científiques pioneres catalanes protagonistes que trobaràs als murals de CientífiqArt de Lleida són les següents:
- Noemí Reguart Aransany, impulsora de la recerca en càncer de pulmó. El mural es troba a l’institut Màrius Torres, on va estudiar la científica.
- Martina Castells Ballespí, primera dona doctora en Medicina a l’Estat Espanyol. El mural es troba a l’escola Sol Ixent de Corbins.
- Zoe Rosinach Pedrol, primera dona doctora en Farmàcia a l’Estat Espanyol. El mural es trobarà a l’institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques.
Els murals són creats per diferents artistes professionals. En concret, en aquest cas es tracta d’obres de les muralistes Txus Montejanap (el de la científica Noemí Reguant), Berta Artigal (el de científica Martina Castells) i Lily Brick (el de la científica Zoe Rosinach).
Com va néixer el projecte
CientifiqArt és un projecte que neix durant el 2020, dins del context de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0”, dut a terme pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC, que té per objectiu mostrar la importància de les dones científiques contemporànies del territori català i que encara és vigent.
Gràcies a aquesta iniciativa, en el marc de la Nit de la Recerca del 2020, es va engegar la creació d’un parell de murals de dues científiques històriques catalanes, Elena Maseras Ribera i Maria Assumpció Català i Poch, en dues escoles de primària del barri de Sant Martí de Barcelona i del poble d’Ulldecona, els quals van tenir una gran repercussió.
Tant per la resposta, molt positiva, per part de centres educatius, centres cívics i biblioteques, com per la repercussió que van tenir a les escoles i municipis els murals, el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC volia continuar creant murals en centres educatius per tal d’apropar als i, especialment, les joves, la ciència de la seva ciutat i barri. Així és com va sorgir la idea de crear CientifiqArt, que implica de forma activa a l’alumnat perquè indagui sobre la història de grans científiques que d’alguna manera estan relacionades amb els seus barris.
Aquest projecte ha estat coordinat pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC, que compta amb més de 20 integrants, totes professionals de la comunicació, la divulgació, i el periodisme, així com la recerca científica. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) és una associació sense ànim de lucre constituïda al 1990 i formada per professionals i interessats de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic amb l’objectiu de promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana. L’ACCC i els seus projectes, que inclouen aquesta iniciativa, compten amb el suport de les següents entitats col·laboradores: Fundació AGBAR, Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Fundació BBVA, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), Ciment Català, i Fundació La Caixa.
Amb el suport de: