Sant Jordi a l’ACCC: aquest son els llibres publicats pels nostres socis i sòcies!

Sant Jordi ja és a tocar i, com cada any, a l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) volem celebrar i donar visibilitat a la creativitat, el rigor i la passió pel coneixement dels i les nostres membres. Per això, hem preparat un recull dels llibres publicats enguany pels nostres socis i sòcies, una mostra de la diversitat de temes, formats i enfocaments amb què es pot contribuir a la divulgació i la comunicació científica.

Des de guies pràctiques fins a assaigs, novel·les de ciència-ficció o llibres infantils, aquest recull és un reflex del talent i la dedicació de la nostra comunitat. Us convidem a fer-hi una ullada, descobrir noves lectures i compartir-les!

Un mundo sin plásticos, ¿es posible?

Jordi Díaz

Els plàstics ens envolten, des dels envasos que utilitzem cada dia fins als dispositius mèdics que salven vides. Però… podríem viure sense ells?
Aquest llibre ens endinsa en un debat urgent, combinant rigor, històries fascinants i una anàlisi honesta sobre el paper dels plàstics en el nostre món. L’autor no ofereix respostes fàcils, sinó un viatge revelador que et farà qüestionar-ho tot: Els plàstics són un mal necessari? Podem reduir-ne el consum sense renunciar al progrés?. Amb un estil amè i ple d’anècdotes, aquest llibre és perfecte per a qualsevol persona interessada en ciència, medi ambient o els grans reptes del segle XXI.

La textura de la xocolata

Claudi Mans Teixidó

Versió paper

En el llibre s’analitza la composició de la xocolata i dels productes en els que la xocolata és l’element fonamental. Es detalla com s’obté i els ingredients principals dels productes amb xocolata (cacau, mantega de cacau, sucre, llet). Es descriu l’estructura microscòpica de la xocolata, i les propietats fisicoquímiques que té. I es relaciona tot plegat amb l’experiència sensorial de la seva ingesta, especialment la textura i el flavor dels productes. Cent deu pàgines comprensibles pel públic general, amb un cert sentit de l’humor.

Neuromúsica. Cerebro, ciencia y arte.

Jordi A. Jauset

Versió paper

Les investigacions més recents en neurociència mostren que la música és molt més que un entreteniment. En les dues darreres dècades, estudis amb noves tecnologies biomèdiques permeten explicar com la música influeix íntegrament en tot el nostre ésser (cos, fisiologia, ment, emocions, esperit…), resultats que corroboren el que ja s’intuïa des de fa centenars d’anys. Aristòtil argumentava que la música podia influir en el caràcter de l’ànima, produir o paralitzar actes de voluntat i crear embriaguesa i èxtasi. Per això, descobrir que una composició musical pot generar, construir i consolidar estructures neuronals, amb els canvis bioquímics associats, no ens ha de sorprendre: som éssers musicals, i el nostre cervell demanda i agraeix aquesta estimulació.

La vida quotidiana abans i ara

Text de Cristina Junyent, il·lustracions de Cristina Losantos

Versió paper

Com hem tingut cura de nosaltres mateixos al llarg de la història? Com hem organitzat el nostre temps? I els espais on fem vida? Les nostres tasques diàries, com ara vestir-nos, anar a l’escola o jugar, han canviat molt al llarg del temps. T’imagines la vida a casa teva sense l’electricitat o l’aigua corrent? No tindríeu nevera ni rentadora ni ordinador ni mòbil… Fins fa uns quants anys, els nostres avantpassats vivien sense tot això i se’n sortien! La història fascinant dels nostres actes quotidians ens ensenya que l’habilitat humana, abans i ara, ha anat fent més fàcil la nostra vida en un procés continu fins a la complexitat actual. Una guia visual amb solapes que ens descobrirà un munt de curiositats per conèixer com era la vida quotidiana abans i ara!

No puedo comer

Anna Ruiz Ayala

Versió paper

Al llarg de les pàgines de “NO PUEDO COMER”, ​​ens submergim al diari personal d’Anna quan l’anorèxia, un trastorn de la conducta alimentària (TCA), es va creuar al seu camí amb 16 anys. L’autora recupera aquestes pàgines del diari per reflexionar amb una vulnerabilitat sense filtres sobre el seu món interior. Ens comparteix com l’escriptura es va convertir en el seu refugi i alliberament durant els períodes d’hospitalització i al llarg de la seva recuperació posterior, del 2014 al 2023. Aquest llibre no pretén ser un manual d’autoajuda, sinó un testimoni íntim de superació i aprenentatge emocional. Cada capítol és un pas endavant en el viatge, una revelació de les veritats ocultes darrere de la malaltia i una exposició valenta de les emocions que sovint queden sense veu. A través de les paraules, ens ensenya que la vulnerabilitat pot ser una fortalesa i que donar veu a les nostres batalles més íntimes és el primer pas per a la sanació.

Aquest llibre és una finestra a la realitat del TCA, una malaltia malentesa i estigmatitzada, i un recordatori que la recuperació, encara que plena de desafiaments, és possible. És una història de superació, de trobar llum a la foscor i de com el poder de l’autoexpressió ens pot alliberar de les cadenes del dolor i el silenci.

Els meus invents

Nikola Tesla

Versió paper

Considerat un dels grans genis de la història de la ciència i la tecnologia, fins al punt d’agafar una aurèola d’il·luminat tocat per una mà divina, Tesla sempre va fer gala de la seva capacitat inventiva. A Els meus invents, obra publicada en forma d’articles a l’Electrical Experimenter, explica com afrontava el procés d’invenció, el seu mètode, i repassa la història de la seva vida des que era un vailet d’una família humil als Balcans fins que va triomfar a Nova York. És conegut per haver inventat els motors d’inducció magnètica, el corrent altern i la bobina de Tesla, a més d’elaborar les primeres idees sobre l’enviament d’informació a distància, perfeccionar la radiografia de raigs X i les bombetes fluorescents, i dissenyar una xarxa de comunicacions sense fils mundial. Molts el consideren l’inventor real de la ràdio i encara són més els qui el consideren el pare de l’electricitat moderna. El que és segur, si més no, és que ha estat un dels inventors més importants de tots els temps, i en el present llibre ens explica com s’ho va fer.

La Ciencia y el Azar

Mireia Ortega Crespo

Versió paper

Què tenen en comú el descobriment de la penicil•lina, els raigs X i el velcro? Tots són fruit de l’atzar, d’aquell moment màgic on un científic es troba inesperadament amb una cosa completament diferent del que buscava inicialment. La nova obra de la divulgadora Mireia Ortega ens submergeix en un recorregut fascinant per alguns dels descobriments més importants de la història de la ciència que van sorgir per pura casualitat. Des del 1669 amb el descobriment del fòsfor blanc fins a finals del 1998 amb el desenvolupament inesperat de la viagra, el llibre ens mostra com la serendípia juga un paper fonamental en el progrés científic. A través de catorze capítols que recorren més de tres segles d’història, ‘La ciencia y el azar’ desmitifica la idea que els grans descobriments només són resultat d’una planificació meticulosa. Cada capítol ens revela com les coincidències combinades amb la preparació i l’ull crític i perspicaç dels investigadors poden transformar un simple accident en un avenç revolucionari. Es tracta d’un homenatge a la curiositat, l’observació i el punt de sort que de vegades marca la diferència entre un experiment rutinari i una troballa que altera el transcurs de la història. Un llibre imprescindible per als amants de la ciència, que ens recorda que de vegades la veritable innovació sorgeix quan menys ho esperem.

L’endemà d’ahir

Xavier Duran

Versió paper

Una trobada totalment fortuïta entre Antoni Palau, periodista científic, i Rosa Galvany, dona de l’editor August Xirau, els porta a viure un idil·li, però també canvia totalment la vida del primer. A més, l’Antoni vol esbrinar quin secret amaga un matrimoni tan enigmàtic entre la Rosa i l’August, que li dobla l’edat.
Amb una estructura molt original que fa saltar els protagonistes per èpoques diverses —del 1870 fins al 2040—, la novel·la vol mostrar com els avenços tecnològics (ferrocarril, telèfon, automòbil, avió, televisió, ordinador…) han provocat canvis profunds en les relacions humanes, però també en l’estructura social.

100 visions literàries de la ciència i la tecnologia

Xavier Duran

Versió paper

Una trobada totalment fortuïta entre Antoni Palau, periodista científic, i Rosa Galvany, dona de l’editor August Xirau, els porta a viure un idil·li, però també canvia totalment la vida del primer. A més, l’Antoni vol esbrinar quin secret amaga un matrimoni tan enigmàtic entre la Rosa i l’August, que li dobla l’edat.
Amb una estructura molt original que fa saltar els protagonistes per èpoques diverses —del 1870 fins al 2040—, la novel·la vol mostrar com els avenços tecnològics (ferrocarril, telèfon, automòbil, avió, televisió, ordinador…) han provocat canvis profunds en les relacions humanes, però també en l’estructura social.

Under extreme conditions: Bacteria, pollutants and the Arctic

Francisca Prieto Fernández

Versió kindle

Ens envolta tot un món d’éssers vius que només es poden veure amb el microscopi: els microbis. Aquestes diminutes criatures es troben a tot arreu del planeta i poden sobreviure fins i tot en condicions extremes, com ara la contaminació industrial o sota l’aigua congelada. Nosaltres, els microbiòlegs ambientals, som els encarregats d’estudiar els microbis. Aquest és un relat del meu primer viatge a Svalbard —un arxipèlag ben al nord del Cercle Polar Àrtic— a la recerca de vida microbiana que pugui ajudar a resoldre els problemes als quals s’enfronta el nostre planeta. A través d’il·lustracions, paraules i fotografies, navegaràs pels pensaments i emocions que vaig viure durant aquells dies de viatge. Et convido a viatjar amb mi a l’Àrtic i a obrir els ulls a la vida que no podem veure i que existeix en condicions extremes.

Cuaderno de campo – Aprende dibujando

Miquel Baidal i Clara Cerviño

Versió paper

Dibuixar i pintar són habilitats que qualsevol persona interessada i disposada a dedicar-hi temps pot desenvolupar. Més enllà de la perfecció tècnica, l’objectiu d’un quadern de camp és gaudir d’un procés creatiu profundament personal, explorant i registrant l’entorn amb una mirada pròpia. Aquesta guia pràctica t’ensenyarà a crear el teu quadern de camp en entorns naturals, urbans i museístics. Hi trobaràs consells sobre els materials i les tècniques adequades per fer apunts i esbossos del natural. A més, inclou exercicis que t’ajudaran a educar la mirada per connectar amb el teu entorn d’una manera més profunda.

Druida

S. Vila de Vicente

Versió paper

Lezár, un druida experimentat i protector de la Natura, arriba greument ferit a la perillosa ciutat de Wassa-Tun, governada per un orc despòtic. Després de perdre el coneixement, el poderós druida es desperta a la garjola, on li comuniquen que està acusat de propagar l’estranya i letal epidèmia que s’ha desencadenat a la ciutat. En Lezár intentarà resoldre l’enigma del seu empresonament amb l’ajuda del seu fidel i inseparable Compi, una petita i temible víbria, i d’una elfa sanadora. I comprendrà que haurà d’enfrontar-se al seu obscur passat per poder fugir de la presó i desxifrar quin misteri s’amaga darrere l’epidèmia que està exterminant la població de Wassa-Tun.

Una vida en deu equacions

David Jou Mirabent

Versió en pdf

L’ autor (físic, poeta i assagista) esbossa en aquest llibre una breu autobiografia científica. No se centra en records purament personals (òbviament presents en un llibre d’evocacions) sinó que dedica una atenció preferent a qüestions de tipus més general, com ara les següents: què és la física (i la termodinàmica, en particular) i quins al·licients té?, com es combinen raó i emoció, rigor i intuïció, teoria i experimentació, recerca i docència, en una vida dedicada a la ciència?, què representa la reativitat científica i com es pot relacionar amb la creativitat poètica?, quins vincles humans crea la col·laboració científica?, quines qüestions religioses o filosòfiques ens suggereix la física? Les deu equacions físiques esmentades són aquelles en què l’ autor més ha treballat. No són tractades en els seus aspectes matemàtics sinó divulgatius i conceptuals. Entropia i temperatura fora de l’ equilibri, segona llei de la termodinàmica lluny de l’ equilibri, equacions de transport generalitzades a processos ràpids, pertorbacions intenses i sistemes petits, estudis de nanosistemes i de materials, paper de la termodinàmica en la cosmologia i en la física quàntica, estudis de superfluïdesa i de turbulència quàntica, i generalització de la termodinàmica de forats negres són les principals qüestions abordades en un ampli ventall de contribucions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *