Post de la sòcia Nieves Lorenzo
El divendres 28 de març vaig tenir l’oportunitat de participar en el programa L’Altra Ràdio de Ràdio4, un programa que porta més de 45 anys en antena! Tot un honor inesperat. Cinto Niqui, director i presentador del programa, em va convidar perquè expliqués el grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). I he de dir que, tot i l’escàs temps per explicar la nostra tasca, em vaig endur una bonica sorpresa; de fet, un regal per a tot el grup.

L’Àltra Ràdio és un programa d’entrevistes sobre cultura audiovisual i les tecnologies de la informació i la comunicació, conegudes com les TIC. Durant aproximadament una hora, es cobreixen diferents temes, a través de 4 o 5 entrevistes. En l’últim episodi de març, el Cinto em va entrevistar per tancar el programa mostrant a l’audiència que hi ha grups de treball feministes, com el de l’ACCC, que treballen per reivindicar i normalitzar la presència de dones en els àmbits tecnològics i científics. Un missatge, per la població, i un treball, el nostre, encara molt necessaris en aquest moment històric, on les noves tecnologies i la intel·ligència artificial no destaquen per promoure la igualtat.
L’entrevistador va iniciar la conversa interessant-se pel meu perfil, així que vaig aprofitar per presentar-me com a divulgadora en zones rurals. Hi ha certs eixos de privilegi que fan que unes persones tinguin més accés a la ciència que altres. El gènere n’és un, i el lloc on vius també. Li comentava que “[…] veig que el coneixement científic es queda molt a prop dels centres de recerca i universitats.”
Després de repassar altres perfils que conformen l’ACCC, el Cinto em va preguntar més directament per les integrants del grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència. En aquest moment vaig explicar una de les claus del bon funcionament del grup: “som una vintena, membre amunt, membre avall, és un grup una mica mòbil. Sempre hi ha algú més al peu del canó i altres que donen suport, i ens anem combinant.”
Tot i no tenir gaire temps per explicar el nostre grup de treball i les iniciatives que duem a terme, el Cinto ens va oferir aquest regal que suposa l’inici d’una col·laboració estable al programa. Serà un espai petit, de 3 minutets mensuals, però no deixa de ser una finestra a la ràdio pública estatal, des d’on transmetre la nostra missió a un públic molt ampli. Una molt bona notícia per a tot el grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència que entomem amb il·lusió.
Confesso que ja he preparat els dos primers programes. Spoiler (tot i que ja va sorgir la idea a l’entrevista): explicaré l’efecte Matilda (la manca de reconeixement dels èxits de dones en àmbits científics) i l’efecte tisora (que fa referència a la pèrdua de representació femenina en les posicions de lideratge), així com projectes que duem a terme per tractar de combatre’ls. En cas que no estigueu familiaritzats amb els termes, o que vulgueu conèixer iniciatives feministes en la ciència, us convido a seguir aquesta nova secció a L’Altra Ràdio. Us anirem informant!

Podeu escoltar l’entrevista a través d’aquest enllaç: L’Altra Ràdio – Intel·ligència Creativitat Sonora UB IA. La meva intervenció comença al minut 42’ (o, més fàcilment, 12 minuts abans del final de l’episodi).
Sembla que l’ACCC ens estem fent espai a la ràdio pública, esperem inspirar-vos a través de les ones!