Carl Zimmer, referent mundial del periodisme científic, va afirmar que la millor ciència no s’explica, es revela. Aquesta filosofia va inspirar el cicle “L’àtom i els secrets quàntics” de Visions de Ciència a les Biblioteques de Barcelona, redefinint com portar la ciència més avançada al gran públic.

Durant vuit setmanes intenses, investigadors d’elit de l’ICFO, l’IQTC-UB i la UAB van aconseguir l’impossible: fer comprensible i apassionant la física quàntica. Les xifres parlen clar: més de 1.000 assistents, llistes d’espera en totes les sessions i biblioteques que es van quedar petites davant l’èxit de convocatòria.
L’espectacle del coneixement
El moment culminant va arribar amb “Un viatge atòmic“, l’acte inaugural que va fusionar microscòpia electrònica, poesia i música en viu. Jordi Diaz-Marcos, coordinador del cicle, i Josep-Lluís Viladot van transformar els orbitals atòmics en una experiència sensorial. “No ens van explicar la quàntica, ens la van fer viure“, confessava emocionada una espectadora.
L’atractiu de la història
El cicle va destacar per la seva aproximació històrica a la química atòmica, amb les magistrals intervencions de Xavier Giménez (UB) i Pilar González (IEC). També es va acompanyar d’una sessió sobre Lise Meitner, a càrrec de l’historiador Xavier Roqué, que va abordar qüestions ètiques encara vigents: la relació entre ciència i poder, i els mecanismes d’oblid i reconeixement en la història dels descobriments.
De la teoria a la revolució tecnològica
Com va destacar Juan Carlos Paniagua (UB), tot i que encara hi ha aspectes de la teoria quàntica que escapenn a la nostra comprensió, les seves aplicacions pràctiques són ja una realitat: làsers, microelectrònica, nanotecnologia o criptografia quàntica. Lucía Castillo (ICFO) i Sebastian Grinschpun (iFAE) van mostrar com aquests avenços estan transformant el nostre món.
Les sessions sobre aplicacions pràctiques van ser especialment reveladores. Des dels xips fotònics que revolucionaran la medicina (Valerio Pruneri, ICFO) fins als materials del futur dissenyats àtom a àtom (Leticia Tarruell, ICFO), el cicle va demostrar que la quàntica no és una abstracció teòrica sinó el motor de la propera revolució tecnològica.

Biblioteques: temples del saber del segle XXI
En una època en què alguns qüestionaven el paper de les biblioteques, Barcelona les ha convertit en autèntics àgores del coneixement. “Aquests plecs demostren que quan la ciència s’explica amb passió, la ciutat respon“, va afirmar Diaz-Marcos, confirmant el paper central d’aquests espais en la democratització del saber.
El cicle “L’àtom i els secrets quàntics” forma part del programa Visions de Ciència de les Biblioteques de Barcelona, amb la col·laboració de l’ACCC, l’ICFO i l’IQTC-UB. Tota la informació a www.barcelona.cat/biblioteques
Per Jordi Díaz-Marcos