El passat dimarts 25 de març de 2025 es va celebrar la XXXIIa Assemblea General Ordinària de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte va tenir lloc en format híbrid, combinant assistència presencial i virtual, cosa que va permetre que 31 socis i sòcies exercissin el seu dret a vot des d’arreu. Durant la sessió es va fer balanç de l’any 2024, es va revisar la situació econòmica i es va escollir una nova Junta Directiva.
Repàs d’un 2024 ple de projectes
El president de l’ACCC, Rubén Permuy, va fer balanç de l’activitat de l’associació durant el 2024, un any marcat pel dinamisme i el creixement en el que l’ACCC va participar en nombrosos esdeveniments. Entre les activitats més destacades, la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, coordinada per la Universitat de Girona, va esdevenir, un any més, un dels grans punts de trobada entre investigadors i públic general. A més, es va celebrar el Dia Internacional de la Cultura Científica el 28 de setembre i es va impulsar la primera edició de les Jornades DivulCat, organitzades amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació al Centre Cívic Vil·la Urània.

L’ACCC també va tenir un paper rellevant en altres iniciatives com BCNspiracy, celebrat a CosmoCaixa, i va participar en les Jornades D+i de Saragossa, un espai de reflexió i formació sobre la divulgació científica. A més, va col·laborar en les Jornades de Santa Llúcia, centrades al 2024 en nanoplàstics i microplàstics, organitzades conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans i la Societat Catalana de Biologia. Per tancar l’any, va contribuir a la celebració de la Setmana de la Ciència a Catalunya, reafirmant el seu compromís amb la promoció del coneixement científic.
A més, al llarg de l’any, l’associació va emetre diversos comunicats sobre qüestions que van generar preocupació en l’àmbit de la comunicació científica, com el tractament de les pseudociències en mitjans públics o la falta de rigor en la transmissió de la informació científica.
D’altra banda, el 2024 va marcar la finalització del cicle Live Talks de CosmoCaixa, un projecte en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” que ha permés apropar la ciència al públic des del seu inici al 2020.
Més enllà dels esdeveniments, l’ACCC va continuar oferint als seus membres canals de difusió per a les seves iniciatives. El “Post dels socis i sòcies” s’ha mantingut com un espai a la web on els membres de l’ACCC poden compartir projectes i reflexions, amb una posterior difusió a les xarxes socials i el butlletí de l’associació.
Rubén Permuy va fer un repàs a l’evolució de l’ACCC, que ha arribat als 370 socis, i a la seva presència cada cop més gran a les xarxes socials. Durant el passat any, l’associació també va consolidar la seva presència digital amb l’obertura d’un compte a Bluesky, una xarxa social emergent que està guanyant pes com a alternativa a Twitter/X. A més, la llista de distribució ja compta amb prop de 800 membres, fet que reflecteix el creixent interès per les activitats de l’ACCC i per un espai de trobada entre comunicadors de la ciència. El butlletí “Els Papers de l’ACCC“, la pàgina web i les xarxes socials van continuar sent eines essencials per connectar i informar a la comunitat de comunicadors científics.
Internacionalment, durant el 2024, l’ACCC va seguir formant part de la WFSJ, l’EUSJA i la COSCE, reforçant la seva xarxa de col·laboracions i la presència en esdeveniments científics de referència.
Pel que fa als grups de treball, es va destacar l’activitat del Grup Espai Nano, liderat per Jordi Díaz, que ha continuat divulgant la nanotecnologia amb accions diverses com el projecte Bladdebots. Marta Pulido va recordar la tasca del Grup de Perspectiva de Gènere, que ha seguit impulsant l’exposició “Científiques Catalanes 2.0” i el concurs “Scikus amb Perspectiva”, que busca donar visibilitat a dones científiques i a la perspectiva de gènere en la ciència. Per últim Jaume Estruch va parlar del Grup POLCICOMM, que treballa per potenciar la figura dels assessors científics en l’àmbit polític tot promovent espais de diàleg entre científics i responsables de polítiques públiques.
Després d’aprovar l’informe de presidència, el tresorer Jordi Balaguer va presentar l’informe econòmic de l’ACCC tot detallant els ingressos i les despeses del 2024 i el pressupost previst per al 2025. Balaguer va destacar la importància de garantir una gestió financera sòlida per assegurar la continuïtat i sostenibilitat de les activitats de l’associació.
Projecció cap a un 2025 amb noves iniciatives
L’ACCC continuarà apostant per noves iniciatives i projectes durant el 2025. Un dels projectes més destacats serà el festival Ficcions de Ciència, que pretén esdevenir un espai on el cinema serveixi per obrir un diàleg sobre reptes tecnocientífics i socials del present, convidant el públic a qüestionar, interpretar i redescobrir la ciència en totes les seves dimensions. Aquest festival tindrà lloc del 26 de maig al 7 de juny a Barcelona i la seva seu principal serà els Cinemes Texas.
Pel que fa a les aliances per al 2025, es mantindran acords amb entitats col·laboradores com Ciment Català, Fundació BBVA, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), Fundació “la Caixa”, la Universitat Internacional de València (VIU) i l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras.
També es buscaran noves col·laboracions per ampliar les possibilitats de divulgació i comunicació científica. L’objectiu és consolidar la presència de l’ACCC en projectes de referència i continuar ampliant l’impacte de les seves iniciatives.
Elecció de la Junta Directiva
D’acord amb els estatuts de l’ACCC, es va procedir a la votació de la nova Junta Directiva, que va ser aprovada per unanimitat (31 vots favorables). La Junta es va renovar gairebé en la seva totalitat, mantenint els mateixos càrrecs i responsabilitats, amb l’únic canvi en la vocalia de llista de correu i web, on Simon Perera del Rosario pren el relleu de Miquel Sureda.
Els càrrecs queden repartits de la següent manera:
- Presidència: Rubén Permuy Iglesias
- Vicepresidència: Anna May Masnou
- Secretaria general i vocalia de perspectiva de gènere: Estibaliz Urarte Rodríguez
- Tresoreria i vocalia d’emprenedoria: Jordi Balaguer Bruguera
- Vocalia de llista de correu i web: Simón Perera del Rosario
- Vocalia POLCICOMM i CQUATRE: Jaume Estruch
- Vocalia d’activitats divulgatives: Jordi Díaz Marcos
- Vocalia de relacions internacionals: Mireia Ortega Crespo
- Vocalia territorial a Girona: Sílvia Simon Rabasseda
- Vocalia territorial a Lleida: Meritxell Soria Yenez
- Vocalia territorial a Tarragona: Montserrat Cartañà Guasch
- Vocalia d’educació científica: José Antonio Padilla Sánchez
- Vocalia de política científica: Marta Pulido Salgado
- Vocalia de relacions amb les UCC+i: Cristina Mallo Álvarez

El torn dels socis i sòcies
En el torn de precs i preguntes, es van posar sobre la taula diverses propostes i inquietuds dels socis i sòcies de l’ACCC. Es va felicitar a Mercè Piqueras, ex-presidenta de l’ACCC, com a guanyadora del Premi Creu Casas, i es va destacar la necessitat de continuar treballant per augmentar la presència de dones científiques a Viquipèdia. També es va celebrar l’èxit del cicle Visions de Ciència, un cicle de xerrades temàtiques dedicades, aquesta vegada, a la física quàntica, i que ha tingut lloc a diferents biblioteques de la ciutat de Barcelona durant aquest primer trimestre del 2025. Per últim, es va proposar trobar fórmules per descentralitzar les activitats de l’ACCC, promovent-ne més en territoris fora de Barcelona, com és el cas de “Toc de Ciència”, una iniciativa de la sòcia Nieves Lorenzo que porta la ciència als bars d’Olot.
L’assemblea va acabar amb un brindis i bon ambient, amb la satisfacció per la feina feta i moltes ganes d’engegar nous projectes. Amb una Junta renovada i un 2025 ple d’iniciatives, l’ACCC seguirà treballant per fer créixer la comunicació científica d’excel·lència.