El documental “Memòries d’un Mar” de Laura Carrau guanya el IV Premi de Divulgació Científica de l’ACCC

El passat 3 de desembre es va celebrar, al centre cívic Casa Golferichs, l’entrega del IV Premi de Comunicació Científica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), que compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’acte, presidit per Rubén Permuy, va reconèixer les iniciatives més innovadores en divulgació científica en català.

Permuy va obrir l’acte destacant el paper essencial de la comunicació científica per promoure la cultura científica i combatre la desinformació. En el seu discurs, va criticar la persistència de discursos creacionistes —com el defensat recentment per Jaime Mayor Oreja al Senat— recordant que el Consell d’Europa ja havia qualificat el creacionisme com una amenaça per als drets dels infants a una educació veraç. També va posar en relleu el creixement i consolidació de l’ACCC en els darrers anys, arribant als gairebé 400 socis actuals i va presentar breument alguns dels projectes clau en els que l’ACCC participa, com ENJOI (projecte que ha finalitzat recentment), la Nit de la Recerca, PercientEx o Illustraciencia; i els diferents grups de treball des dels qual s’impulsa la vinculació de la comunicació científica amb la lluita per la igualtat de gènere, la política o l’art.

Abans de presentar els finalistes, el president de l’Associació va dedicar unes paraules d’homenatge a Marc Boada i Lluís Reales, dos destacats comunicadors científics que ens han deixat aquest 2024. El record d’ambdós va generar gran emoció entre el públic, que els va retre un sentit aplaudiment.

Els finalistes del IV Premi de Divulgació Científica de l’ACCC

L’acte va continuar amb la presentació dels finalistes, un moment en què es va posar de manifest la diversitat i originalitat de les propostes seleccionades. Des de projectes que combinen ciència i formats participatius, fins a iniciatives inclusives i creatives, els finalistes van demostrar que la divulgació científica pot adoptar múltiples formes per connectar amb públics diversos.

D’esquerra a dreta: Rosa Estopà, Marta Pulido, Laura Carrau, Judith Viladomat, Mireia Querol, Clàudia Galán, Arnau Fabra, Daniel Amatller i Rubén Permuy durant l’entrega del IV Premi de Divulgació Científica de l’ACCC al Centre Cívic Casa Golferichs.

Mireia Querol, finalista per segon any consecutiu, va presentar “Biologueando“, una comunitat en línia per a amants de la biologia. A més, la Mireia promou la divulgació científica a través de xerrades, tallers, rutes i ponències. El projecte combina la ciència amb formats participatius i adaptats a diferents públics.

La va seguir Rosa Estopà, que va presentar “DIXIMED per a pediatria”, un projecte inclusiu que ha desenvolupat el primer diccionari mèdic infantil del món. Creada amb la col·laboració de més de 3000 infants, aquesta web-app ha nascut en català i ja ha estat traduïda al castellà i al gallec, amb plans d’expansió a l’anglès i l’euskera.

Laura Carrau va presentar el seu documental “Memòries d’un Mar“, un exemple d’ús de l’audiovisual com a eina per connectar amb públics diversos. Carrau va destacar com el treball en equip entre els investigadors, els membres de les unitats de comunicació dels centres de recerca i l’equip artístic ha estat clau en aquest projecte que mostra el procés científic d’una forma propera i humanitzadora.

Expli.cat” va ser presentat per l’equip format per l’Arnau Fabra, la Clàudia Galán i el Bernat Molero, que elaboren vídeos curts per explicar conceptes científics de forma lleugera i entenedora a les xarxes socials. Amb més de 290 vídeos publicats, acumulen més de dos milions de reproduccions i compten amb 6.000 seguidors. La seva aposta per la col·laboració amb altres professionals enriqueix constantment el projecte.

Per altra banda, Judith Viladomat va presentar “Mite o ciència?” Un escape room virtual per comprendre millor la ciència i la recerca biomèdica, desenvolupat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). El joc està inspirat en referents cinematogràfics i aborda conceptes científics relacionats amb projectes de recerca del mateix institut, tot fomentant el pensament crític i combatent les fake news.

Finalment, Daniel Amatller va tancar les presentacions amb ”Més que Ciència”, una iniciativa pionera que apropa el coneixement científic a persones grans en residències geriàtriques. Amatller va remarcar la necessitat de combatre l’edatisme en la divulgació científica. El projecte es basa en el desenvolupament d’activitats immersives, com vídeos de realitat virtual, adaptats a les capacitats físiques i cognitives dels participant, que exploren conceptes científics. Els testimonis dels beneficiaris, visiblement emocionats, van posar en valor el gran impacte d’aquest projecte que satisfà la curiositat dels més grans.

Els projectes guanyadors: la creativitat al servei de la divulgació científica

En el moment del lliurament de guardons, es va posar en valor la qualitat de totes les iniciatives presentades. El primer accèssit va ser atorgat a “DIXIMED”, per la seva manera innovadora d’apropar la ciència als més petits. El segon accèssit va ser per a “Més que Ciència”, també reconegut pel seu compromís inclusiu, en aquest cas amb les persones grans, en la divulgació científica.

El màxim guardó de la vetllada, el IV Premi de Comunicació Científica de l’ACCC, va recaure en Laura Carrau per “Memòries d’un Mar. El jurat va valorar especialment l’ambició del projecte, la seva capacitat de fer la ciència propera a través de l’art i l’audiovisual, i el seu ús del català, un element essencial per a l’associació. Aquest reconeixement no només subratlla el talent de Carrau, sinó també el potencial de l’audiovisual com a vehicle per transmetre ciència amb sensibilitat i profunditat.

Laura Carrau, guanyadora del IV Premi de Divulgació Científica de l’ACCC.

“Agrair profundament a l’ACCC que ens doni la oportunitat als divulgadors científics de poder mostrar la nostra feina i fer que la cultura científica arribi més lluny” – Laura Carrau

L’acte va concloure celebrant el talent, la diversitat i l’esforç dels professionals que treballen per fer de la ciència una part essencial de la societat. Un any més, l’ACCC reafirma el seu compromís i la seva aposta per la promoció de la cultura científica i la defensa d’una ciència accessible per a tothom.

Com cada any, després de l’acte d’entrega, els assistents van poder gaudir d’una trobada oberta, on els participants van poder intercanviar impressions i experiències, tot enriquint la seva tasca com a professionals de la divulgació científica.

Amb el suport de:


Tu també pots formar part de la xarxa de comunicadors i comunicadores de la ciència més gran de Catalunya en associar-te a l’ACCC i gaudir de tots els avantatges que ofereix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *