Projectes

Nit Europea de la Recerca a Catalunya

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps, al voltant de l’últim divendres de setembre. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. El consorci català que l’organitza està format per la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIc-UCC), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Fundació Bofill i l’ACCC.

Logo Illustraciencia

Illustraciencia

Illustraciencia és un projecte nascut al 2009 sota la coordinació del soci Miquel Baidal Crespo amb l’objectiu de divulgar i premiar la il·lustració científica i de natura. Per a això, Illustraciencia ofereix cursos en línia i du a terme nombroses accions, entre les quals destaca el certamen internacional d’il·lustració científica i
naturalista i la seva exposició itinerant. Tant les exposicions com les activitats es realitzen en col·laboració amb universitats, museus,
biblioteques i altres entitats compromeses amb la divulgació de la ciència, establint així una relació en la qual el projecte, els il·lustradors, les institucions i la societat en surten beneficiats.
L’ACCC organitza el projecte des dels seus inicis, i des de la sisena edició, es va sumar el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC).

PerCientEx

El projecte PerCientEx (Periodisme Científic d’Excel·lència), que compta amb el finançament de la Fundació “la Caixa” i la Fundació Dr. Antoni Esteve, identifica, recopila, i difon periòdicament articles guardonats sobre ciència, tecnologia, salut i medi ambient, en l’àmbit iberoamericà. La seva jornada anual convida a periodistes de renom a compartir la seva experiència a través de formats innovadors.

Logo Buscacíencia

Buscaciència

L’ACCC és la coordinadora de l’agenda d’activitats de divulgació científica Buscaciència, ideada originalment pel soci de l’ACCC Octavi Planells. Buscaciència va néixer amb l’objectiu de difondre aquest tipus d’activitats entre el públic general i de donar visibilitat als esdeveniments divulgatius dels socis i sòcies de l’associació. Aquelles entitats que organitzin activitats de divulgació dirigides a la población general pot crear un usuari al web que els possibilita fer-ne difusió.

Exposició Científiques Catalanes 2.0

L’objectiu d’aquesta exposició itinerant, formada per 25 panells amb 24 perfils de científiques catalanes en actiu i creada al 2020, és donar més visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori, que es preocupen per comunicar la ciència per tal de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries. Aquelles entitats que desitgin acollir-la gratuitament només cal que es posin en contacte amb la coordinadora del Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència, Estibaliz Urarte (estibaliz.urarte@gmail.com)

CientífiqArt: Mural de Científiques Catalanes

CientífiqArt: Murals de científiques catalanes és un projecte impulsat pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC que té per objectiu visibilitzar i posar en valor les científiques catalanes pioneres al llarg de la història del nostre territori i apropar-les al públic més jove tot pintant murals dedicats a elles en parets exteriors d’escoles i instituts. Aquesta activitat s’acompanya de la cerca d’informació per part de l’alumnat per escollir la científica a pintar al seu centre educatiu i de tallers sobre perspectiva de gènere en la ciència.

X(p)rimenta

L’FCRI i l’ACCC organitzen cada any el Premi de Comunicació Científica Audiovisual, X(p)rimenta. Aquesta convocatòria s’adreça a alumnes i a docents de primària, ESO, batxillerat i cicles formatiu que vulguin fer un experiment científic i filmar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual.

ENJOI

ENJOI (Engagement and JOurnalism Innovation for Outstanding Open Science Communication) explora el compromís com un actiu clau de la innovació en la comunicació científica distribuïda a través de plataformes de mitjans, amb un fort enfocament en el periodisme. Mitjançant una combinació de metodologies i en col·laboració amb productors, públic objectiu i actors interessats en la comunicació científica, ENJOI ha co-creat i seleccionat un conjunt d’estàndards, principis i indicadors (SPI) condensats en un Manifest per a una comunicació científica oberta d’excel·lència.