Nadia El-Awady, expresidenta de la WFSJ, parlarà a Barcelona sobre la Primavera Àrab

Seguirà un «Beer for science» al bar Absenta, amb la seva participació

El 17 de desembre de 2010, un venedor ambulant tunisià, Mohamed Bouazizi, es va cremar públicament a l’estil bonze com a protesta per la confiscació del carro en què venia fruita i verdures. Una agent de la policia municipal l’havia bufetejat i l’ajuntament no va acceptar la denúncia que el venedor va interposar per aquest fet.  Aquest incident va desencadenar una sèrie de protestes que van dur a les revolucions de Tunísia, Egipte, Iemen i Líbia i a l’enderrocament d’uns dirigents que feia molts anys que dominaven aquells països. Des d’aleshores han passat moltes coses. Tunísia sembla que va pel bon camí cap a la democràcia. El futur que Egipte afronta, en canvi, és més incert. Nadia El-Awady va ser a l’avantguarda de la Revolució Egípcia del 25 de gener a l’11 de febrer de 2011 i va difondre per Twitter els esdeveniments que tenien lloc a la plaça Tahrir. Tres anys després, reflexiona sobre la situació actual del seu país i com l’ha afectada, a ella, a la seva família i als qui l’envolten. Així, el proper 5 de març, a les 18.00, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC, carrer del Carme 47 de Barcelona) acollirà la conferència La primavera àrab o un llarg i desolat hivern àrab?, impartida per Nadia El-Awady, qui va presidir la World Federation of Science Journalists (WFSJ) de 2009 a 2011. L’IEC i l’Academia Europaea l’han convidada amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, perquè ofereixi la visió que una dona musulmana i feminista té del moviment que va sacsejar els països del nord d’Àfrica el 2011.

 

La periodista egípcia Nadia El-Awady (foto: Nadia El-Awady)

 

«Beer for science»

Posteriorment a la conferència i col·loqui amb els assistents -al voltant de les 19.30– es durà a terme una trobada informal al bar Absenta (Carrer de l’Hospital, 75 de Barcelona), adreçada a comunicadors científics i a les aquelles persones interessades en la comunicació científica. La iniciativa anomenada Beer for science s’ha organitzat en diferents ocasions al llarg dels dos últims anys a Barcelona sense una periodicitat fixa. Podeu conèixer més sobre la iniciativa en el blog Beer for Science Forum i en el compte de Twitter @beerforscience, així com comentar-la amb l’etiqueta #bfsbcn. En aquesta ocasió ens acompanyarà Nadia El-Awady i naturalment, els assistents no tenen per què prendre una cervesa o beguda alcohòlica.

 

Ponent

Nadia El-Awady és periodista freelance i aventurera novella que actualment distribueix el seu temps entre Egipte i el Regne Unit. Ha dedicat la major part de la seva carrera professional al periodisme científic. És llicenciada en Medicina per la Universitat del Caire i té un màster en periodisme i mitjans de comunicació de la Universitat Nord-americana del Caire. Va presidir la WFSJ de 2009 a 2011 i el Congrés Mundial de Periodisme Científic de 2011. És una experta submarinista -amb diploma de monitora d’aquest esport-, una senderista incansable i una ciclista novella. Té quatre fills, el més gran dels quals ja és a la universitat. No té ni idea de com han crescut tan ràpidament.

 

El 2011, amb motiu d’una altra visita de Nadia El-Awady a Barcelona, l’ACCC la va entrevistar en vídeo, que es pot veure a través del següent enllaç.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *