La mostra «16 científiques catalanes» a la final dels Premis «Ciencia en acción» a Lleida

L’exposició de l’ACCC, finalista a la modalitat «Ciencia, ingeniería y valores» dins del Premi Especial «Mujer, ciencia y técnica»

Del 7 al 9 d’octubre l’ACCC presentarà l’exposició «16 científiques catalanes» a la final dels Premis de la XII edició del concurs internacional «Ciencia en Acción» que tindrà lloc a Lleida. El jurat dels premis va considerar que la mostra de l’Associació era mereixedora d’estar a la final per la qualitat científica i l’originalitat, l’adequació del seu contingut als seus objectius i al nivell del seu públic, pel mètode emprat per a la seva difusió i per la proximitat al gran públic, per la seva correcció i amenitat del llenguatge emprat, la repercusió a la societat, la presentació acurada, fàcil i atractiva, la capacitat de transmetre els coneixements i conceptes utilitzats, per la facilitat de reproducció en altres centres o institucions, pel rigor de les explicacions complementàries i per la claredat de les conclusions. Durant dos dies es desenvoluparan activitats de caràcter científic al Parc Científic i Tecnològic de Lleida i l’acte de lliurament tindrà lloc el 9 d’octubre a les 11.00 a l’edifici Transfronterer de la Universitat de Lleida. L’ACCC estarà representada per Raül Toran, el seu vicepresident i disposarà d’un stand a lloc del certamen.

 

El premi

«Ciència en Acción» és una iniciativa del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Ciencia Viva, la Real Sociedad Española de Física, la Sociedad Geológica de España y la Universidad Nacional de Educación a Distancia.  El seu principal objectiu és presentar la ciència d’una manera atractiva i motivadora de tal manera que els joves i el públic s’interessin per ella i al llarg del concurs gaudeixin atenent les conferències, observant i participant a la fira. El certamen està dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seves disciplines.

 

L’exposció

«16 científiques catalanes» és una mostra organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement (ECO) de la Generalitat de Catalunya, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), el Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN) i la Red de Unidades de Cultura Científica (UCC+i). La mostra es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant a universitats com a centres de recerca i empreses de Catalunya. Per a Mercè Piqueras, coordinadora de l’exposició, «tot i que la presència de la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentant en les últimes dècades. No obstant això, aquesta major presència als laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència».

 

Aquesta exposició, que compta amb un bloc per a poder ampliar la informació  http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avenç de la ciència a la nostra societat.

 

Entre les investigadores que hi apareixen es compta amb científiques del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), com és el cas de Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya; de la Universitat de Barcelona, com la matemàtica Pilar Bayer; de la Universitat Autònoma de Barcelona, com l’antropòloga Adriana Kaplan; de la Universitat de Girona, com la química computacional Sílvia Simon; de la UPC i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, com la bioenginyera Alícia Casals i de centres del CERCA com l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, amb l’arqueòloga Marta Prevosti.

 

Entre les investigadores de l’àmbit privat, hi trobem a la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orivé, de l’empresa Mahou-San Miguel, i a la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.

 

Més informació a l’enllaç: http://bit.ly/gaWkxX

 

Informació d’interès

XII edició del concurs internacional «Ciencia en Acción»

7, 8 i 9 d’octubre de 2011

Parc Científic i Tecnològic de Lleida. Veure mapa.

Descarrega el programa fent clic aquí.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *