Post de la sòcia Anna May
Encara recordo el dia que l’Oriol em va dir: “Què tal si fem un Tesla?” Érem al sofà de casa, el lloc on han pres forma la major part de les idees de Veles i Vents Edicions, l’editorial que hem començat aquest any. Estàvem envoltats de papers i llibres, com gairebé sempre. Devien ser les onze de la nit; la Guisla segurament ja dormia.
El primer que em va venir al cap va ser que potser seria un llibre massa tècnic. Amb un títol com Els meus invents, vaig pensar que seria un compendi detallat de les invencions de Nikola Tesla, ple de fórmules i mecanismes. I vaig dubtar: potser no era el tipus de llibre per a un públic general.
Però l’Oriol em va treure del dubte. Em va explicar que no era exactament així. Que Els meus invents era un relat autobiogràfic, on Tesla hi explicava la seva vida des de petit fins a la seva arribada a Nova York. Que era un llibre ple d’anècdotes i pensaments, i també d’algunes de les seves idees més brillants. Que més que un manual, era una finestra a la seva manera de veure el món.
El llibre es va publicar l’any 1919, quan Tesla tenia 63 anys. Ja havia viscut molt, tot i que encara li quedaven anys intensos (va viure fins als 87!). I, com que originàriament es va publicar en forma d’articles a la revista Electrical Experimenter, el text té un ritme àgil i amable, amb capítols curts que el fan molt llegidor. Cap al final sí que hi ha algun capítol més tècnic, és cert, però sempre explicat amb una claredat sorprenent.
Li vaig fer cas. Endavant, vaig dir. Fem un Tesla.
En anglès, la versió original, no l’he llegit mai. Vaig anar directa a la magnífica traducció catalana de Ferran Ràfols, i em va entusiasmar. Una de les coses que més m’agraden dels relats autobiogràfics és com et fan sentir a prop de personatges que abans et semblaven llunyans. Em va passar el mateix amb les Cartes de Dostoievski (Edicions del Cràter) o amb les de Marie Curie (Obrador Edèndum).
Acabes el llibre i tens la sensació que Tesla ja no és només un inventor mític, sinó gairebé un amic, un company de viatge. I al mateix temps, has après un munt de coses: com pensava, com s’imaginava els invents, com se’ls construïa mentalment abans de tocar res amb les mans (spoiler: es feia els prototips al cap!).
Us recomano vívament que el llegiu, especialment si us agrada la ciència, la història de la ciència, la divulgació científica o Tesla en particular. Els meus invents és un llibre per tornar a posar al seu lloc aquest geni: Nikola Tesla, inventor prolífic i visionari, amb centenars de patents i un llegat impressionant.

Podeu trobar-lo a: https://velesiventsedicions.cat/product/els-meus-invents/