Els biaixos en ciència es colen al Saló del Còmic de Barcelona

Post de la sòcia Miriam Rivera

El 4 d’abril es van obrir les portes del 43r Saló del Còmic de Barcelona a la Fira de Montjuïc, i Biomiics – Bologia en Còmics i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) van ser-hi presents amb una exposició i una sèrie d’activitats per trencar estereotips en la representació del personal científic i del seu dia a dia al laboratori.

Exposició Dia a Dia en Ciència al 43r Saló del Còmic de Barcelona
Exposició Dia a Dia en Ciència al 43r Saló del Còmic de Barcelona

Dia a Dia en Ciència és una exposició organitzada per l’IBEC i comissariada per la investigadora Aurora Dols que incorpora 15 il·lustracions de diferents artistes. L’exposició es va poder visitar al llarg de tot el cap de setmana. Miriam Rivera, creadora de Biomiics i secretària tècnica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) hi va participar com a il·lustradora tot representant a dos investigadors fent recerca al laboratori, però “si hagués conegut la idea rere l’exposició des del començament, ho hagués fet força diferent”, va confesar. 

D’això mateix en van parlar Miriam Rivera; la coordinadora d’estratègia de l’IBEC, Teresa Sanchis; i la tècnica d’engagement i partnership, Laia Manera, a la xerrada “Còmics i ciència: despertant vocacions científiques”, una de les activitats pedagògiques del Saló, dirigida a tots els públics i a la qual hi van assistir 190 joves de diferents escoles i instituts. I és que fins i tot els científics caiem en biaixos sobre la nostra pròpia representació visual.

D’esquerra a dreta: Teresa Sanchis, Miriam Rivera, Laia Manera i Oriol Estrada
D’esquerra a dreta: Teresa Sanchis, Miriam Rivera, Laia Manera i Oriol Estrada

Com veu la societat als científics?

Hi ha un experiment anomenat Draw a Scientist que s’ha dut a terme multitud de vegades des dels anys 80 i que consisteix a demanar a l’alumnat d’escoles que dibuixi una persona científica (en anglès, draw a scientist). La majoria de dibuixos mostren un home blanc, amb cabells esbojarrats i blancs com la típica fotografia de l’Einstein, amb bata de laboratori, ulleres i matrassos i probetes amb líquids de colors. “No obstant, a la realitat hi ha una gran varietat de científics, de diferent gènere, ètnia, edat i camp d’expertesa, i sempre treballen en equip, com en el cas de l’IBEC”, va explicar Teresa Sanchis.

Laia Manera va compartir algunes dades de l’Enquesta de Percepció Social de la Ciència de 2022 la FECYT: “Els científics són una de les tres professions que més confiança dóna a la població; més de meitat dels enquestats confia en el mètode científic com a eina per avançar en el coneixement i troba la ciència útil per al progrés de la societat. No obstant, alguns també es mostren escèptics, els preocupa l’origen del finançament i els conflictes d’interessos, i troben que la professió no és prou reconeguda socialment i económica, ni estable. Més de la meitat pensa que la ciència a Espanya està endarrerida respecte la resta d’Europa. Per últim, la majoria de la ciutadania pensa que la comunicació de la ciència és positiva, veritable o comprensible, tot i que de vegades una mica superficial.

Després de fer un repàs per la percepció general, tant física com social dels científics, Miriam Rivera va explicar amb humor la seva experiència participant com a il·lustradora de l’exposició, com ja va fer a la newsletter de Biomiics: “em fa ràbia perquè jo mateixa he passat per diversos laboratoris i penso que no els he representat tal com són: per començar, els científics no solen dur la bata posada (com a mínim, els biòlegs); no sempre són al laboratori, com se’ls sol representar, sinó que també passen moltes hores analitzant i redactant els seus resultats en ordinadors amb Windows XP plens de post-its de tasques laborals i personals i fotos de família i amics; als escritoris sempre hi ha alguna tassa de cafè sense rentar; tot i que també tenen màquines impressionants, ningú parla de les cambres humides fetes amb porexpan, xinxetes i paper higiènic mullat; i els pòsters de les parets de vegades tenen més anys que el doctorand.” 

Il·lustració de Miriam Rivera a l’exposició Dia a Dia en Ciència de l’IBEC

Què podem fer per trencar barreres i estereotips entre científics i societat a través dels còmics

“Crec que els còmics tenen tres característiques que els fan molt útils per aconseguir-ho: un atractiu visual gràcies a les il·lustracions que facilita que la gent s’hi apropi al seu contingut, metàfores que l’ajuden a comprendre els conceptes complexos i històries que posen en context i en valor la recerca a través de les emocions”, va compatir Rivera.

El Saló del Còmic de Barcelona, organitzat per FICOMIC, que l’any passat ja va reunir 110.000 visitants, és un dels més grans del país en aquest àmbit. L’IBEC hi va ser present al llarg del cap de setmana a través de l’exposició i altres tallers de còmic. Totes aquestes activitats es van emmarcar en un projecte de divulgació finançat per la Unió Europea (GA: 101168976 — SPM4.0), el programa Beatriu de Pinós de la Secretaria d’Universitats i Investigació (Generalitat de Catalunya) i el programa Horizon 2020 Marie Skłodowska-Curie COFUND (BP3, GA 801370).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *