Tornen les Jornades D+i a Saragossa

La nova edició de les Jornades de Divulgació Innovadora D+i 2024 (22 i 23 de novembre a Saragossa, a Etòpia) se centrarà en temes clau com l’emprenedoria, la intel·ligència artificial (IA) i la comunicació de la incertesa a la ciència. Un punt de trobada per a la reflexió, el diàleg i la creativitat, amb el repte de divulgar la ciència de manera accessible i efectiva. Ja podeu conèixer el programa complet i estan obertes les inscripcions.

L’organització de les Jornades D+i ofereix cinc beques d’inscripció gratuita a per a socis de l’ACCC estudiants o becaris.

Divendres començarà amb un debat sobre l’emprenedoria al món de la divulgació: “Surfejar el mercat: sobreviure a l’emprenedoria”. Aquí, professionals com Oihan Iturbide (Next Door Publishers), Miriam Rivera (Biomiics-Biologia en còmics) i Jerusalén Jaime Lahoz (Esciència Esdeveniments Científics) compartiran la seva visió i aprenentatges sobre com fer créixer i sostenir un negoci de divulgació científica. Aquest diàleg posarà sobre la taula temes com ara el fracàs i com captar clients.

La intel·ligència artificial torna a ocupar un lloc central a les Jornades D+i, de la mà de Tania Duarte, fundadora de We and AI. A la seva xerrada, “The Ethical Implications of AI Hype“, revelarà com els estereotips i les imatges enganyoses modelen la nostra visió de la IA. Però no ens quedem aquí perquè el seu taller, “Co-creating Better Images of AI“, ens permetrà desafiar aquests clixés tot impulsant la creativitat per generar representacions més realistes de la IA. Amb una trajectòria que ha liderat un moviment global per millorar la comprensió d’aquesta tecnologia, Duarte ha col·laborat amb institucions com la BBC i The Alan Turing Institute, i ha demostrat que podem construir una narrativa més honesta i inclusiva al voltant de la intel·ligència artificial.

D’altra banda, la incertesa és clau en la ciència i comunicar-la eficaçment és tot un repte, ja que la ciència avança amb preguntes més que no pas amb certeses. Sense cap dubte, un dels moments més interactius de les jornades serà “L’univers és blanc, negre o gris? Com tractar la incertesa en la divulgació de la ciència”, una conversa peripatètica guiada per l’astrònom David Galadí i la periodista Lorena Sánchez de The Conversation. En aquesta activitat, el públic participarà en un debat sobre com comunicar la incertesa científica i promoure el pensament crític tot fent servir allò que sabem de l’univers, i què n’hi ha de cert en allò que sabem com a exemple.

També dissabte, es posarà el focus en la intersecció entre la ciència i altres àmbits de la societat, des de l’art amb Pablo Camacho (FECYT) i la Fundació Èpica de La Fura dels Baus, a la política o als mitjans de comunicació. Amb proves que és possible la “Intersecció de conjunts no tan disjunts”.

A més, la ciència sortirà dels seus espais més habituals al diàleg “Infiltrats: de les Falles a un festival o la barra d’un bar”. Perquè la divulgació pot trobar el seu lloc a qualsevol racó de la societat i crear noves oportunitats per arribar al públic.

I no podem parlar d’arribar al públic sense parlar de “Ciència In Vivo”, que reuneix experiències que conviden totes les persones de la ciutat a participar en activitats que desperten tots els sentits, olorar aromes i essències o tocar qubits amb les mans, així com espectacles i actuacions que afegeixen una dimensió artística que reforça la connexió entre ciència i societat. Entre ells, l’espectacle “Límits” ens farà reflexionar sobre les fronteres entre allò conegut i allò desconegut.

Les Jornades D+i 2024 estan organitzades per l’Ajuntament de Saragossa, amb el suport de Certest Biotec i la col·laboració especial de The Conversation.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *