Idees per Sant Jordi: aquests són els llibres publicats pels socis i sòcies de l’ACCC

Sant Jordi ja és aquí i, com cada any, us donem algunes idees amb un recull dels llibres de divulgació científica que han publicat els nostres socis i sòcies.

Es tracta d’una llista ben diversa on hi trobareu llibres per a joves i adults i per a tots els gustos: neuromúsica, ecologia, astronomia, cibernètica, arqueologia i molt més:

Recs. Banyoles i l’aigua

Ramon Folch

Versió paper

Dotze segles d’història hidràulica de Banyoles des que els benedictins van començar la dessecació del aiguamolls immediats a l’estany i van iniciar la portada de les seves aigües fins al monestir de Sant Esteve (segle IX) mitjançant la construcció de recs. La població va néixer a redós d’aquests recs, i també els conreus i els molins que n’aprofitaven la força hidràulica (fariners, paperers, polvorers, fargues d’aram…) o l’aigua mateixa (blanquers, paraires,…). Resten 33 km de recs en l’actual trama urbana, soterrats o a l’aire lliure, i el record de molts safareigs i pesqueres en activitat fins fa ben poc.

Neuromúsica. Cerebro, ciencia y arte.

Jordi Angel Jauset Berrocal

Versió paper

Amb llenguatge col·loquial però rigorós s’exposen els processos (acústics, fisiològics, neuronals, cognitius) que fan possible l’experiència musical. El llibre té dues parts: la primera, relativa al coneixement científic del so, la música, el sistema auditiu i el cervell. A la segona, es descriuen les respostes cerebrals de diverses activitats musicals (escolta, cant, interpretació, dansa), i els beneficis que se’n deriven en base a les evidències científiques actuals. Cada capítol es complementa amb comentaris de recents i curioses noticies relacionades amb el seu contingut específic (so, música, cervell, sistema auditiu,…).

Cuatro pinceladas de divulgación científica

Rafa López Martín

Versió paper

En poc més de 200 pàgines, en aquest llibre de butxaca l’autor intentará fer-te viatjar pels principis ecològics i evolutius de la natura. Seguiràs els organismes de l’oceà primitiu en el seu pas a terra ferma i en la conquesta de l’aire. Descobriràs com la biologia experimenta amb els organismes, alguns s’adapten per poc temps, altres són autèntics fòssils vius i altres han desaparegut per les múltiples extincions terrestres. Si vols saber com es reprodueixen els taurons, per on migren les aus o per què no es congelen els peixos en les aigües polars, et suggerim que llegeixis aquestes quatre pinzellades científiques…

Per què els elefants no tenen càncer? I altres preguntes científiques que et fregiran les neurones

Neurones Fregides

Versió paper

Quin és l’origen de les espècies? Com ens orientem a l’espai? Podríem nadar en una piscina de mel? Per què el càncer no afecta igual a totes les espècies? El nostre entorn és ple de fenòmens que amaguen grans incògnites. La ciència ens permet entendre el món on vivim i interpretar els canvis que vindran. Us animeu a disseccionar-la?

Els autors d’aquest llibre, tots ells membres de la plataforma Neurones Fregides, provenen de branques científiques diverses i demostren en aquestes pàgines com la ciència està interconnectada, talment una xarxa neuronal. Amb un to divulgatiu i proper, responen preguntes que sempre ens hem fet sobre tot el que ens envolta i ens acosten la ciència com mai ens l’han explicada.

Dalí_Art_Ciència_Cibernètica

Anna Pou van den Bossche

Versió paper

Dalí es considerava un humanista modern i una “màquina de pensar”. Sempre es va inspirar en la ciència i emprà la tecnologia, va treballar amb Premis Nobel i la seva obra és pionera del sciart i les arts digitals. Aquest llibre explora una vessant encara desconeguda de la seva personalitat i la seva obra.

El viatge del Beagle

Autor: Charles Darwin (Traductor: Oriol Ràfols Grifell)

Versió paper

Amb només 22 anys, Charles Darwin s’embarca com a naturalista a l’H.M.S. Beagle, un vaixell capitanejat per Robert FitzRoy que tenia la missió de cartografiar la part austral de l’Amèrica del Sud i realitzar algunes mesures cronomètriques al voltant del món. Aquest llibre el va escriure Darwin un cop arribat a Anglaterra a partir de les anotacions al seu diari, i narra el viatge de gairebé cinc anys circumnavegant el món del jove científic. Darwin descriu amb detall llocs com la Patagònia, la Terra del Foc, les illes Galàpagos o Tahití, i retrata la gent i les aventures que hi trobà, a la vegada que posa de manifest tant la seva passió per la naturalesa com una extraordinària capacitat per treure conclusions i elaborar teories a partir de només uns dies d’observació. El viatge del Beagle fou transcendental per a la concepció moderna del món, perquè fruit d’aquella expedició Darwin elaboraria, uns anys més tard, la teoria de la selecció natural que va revolucionar l’ordre científic i va sacsejar els fonaments de les explicacions creacionistes sobre l’origen de la vida.

En el laberinto: Guía ilustrada de la psiquiatría

Cristian Llach

Versió paper

Es calcula que prop de mil milions de persones al món estan afectades per algun trastorn mental: ansietat, depressió, esquizofrènia, trastorn bipolar, estrès posttraumàtic, alteracions del comportament alimentari o conductes addictives, entre d’altres. Aquest ampli espectre diagnòstic neix de la confluència de factors biològics, psicològics i socials, i està adquirint més presència i visibilitat a les nostres comunitats. Afortunadament, també ha augmentat la conscienciació i la prevenció dels mateixos. La seva comprensió comporta un viatge de descobriment cap als fonaments i l’arquitectura de la psiquiatria actual, que finalment s’està alliberant dels antics tabús i estigmes. Aquesta guia il·lustrada s’erigeix com una eina útil per aconseguir una major comprensió de la psique humana i una mirada més empàtica cap a totes aquelles persones afectades per un trastorn psiquiàtric i el seu entorn. Una obra única i amena concebuda per acompanyar qualsevol lector pels sinuosos camins d’aquest laberint i donar-li les nocions per demanar ajuda quan intueix que alguna cosa no va bé. Tot això escrit amb el respecte més escrupolós cap als pacients i professionals.

Finestres al cel: Teoria, observacions i simulacions per entendre l’Univers

Laia Casamiquela, Victor Moreno, Ignasi Pérez, Santi Roca

Versió paper

Aquest llibre ofereix una visió completa de l’astronomia actual a partir d’un enfoc teòric-pràctic. Per una banda, el contingut teòric d’aquest llibre conforma un recull exhaustiu i ordenat del temari que es pot tractar en un curs inicial d’astronomia i astrofísica, explicat de manera planera i a la vegada rigorosa, apel·lant a principis físics i matemàtics. Els temes tractats van des de l’astronomia de posició i el funcionament dels telescopis fins a l’evolució estel·lar, la cosmologia i la formació de galàxies. D’altra banda, es complementa aquest primer apartat amb un recull de pràctiques proposades que permetrà al lector entendre molt millor els continguts teòrics i comprendre com funciona el mètode científic, així com establir relacions entre els processos a diferents escales de l’Univers.

Los Pobles dels Rius. La gent de les terres de l’Ebre, el Sénia, l’Algars, el Matarranya, el Guadalop i el Bergantes durant la Primera Edat del Ferro (ss.VII-VI aC)

David Garcia i Rubert

Versió paper

Fa més de 2600 anys, just abans dels Ibers, durant el període conegut com la Primera Edat del Ferro (800-550 aC, aprox.), en els territoris del curs baix de l’Ebre, a les terres del Sénia i al Baix Aragó hi visqueren uns pobles apassionants. Per a la majoria de la gent resulten del tot desconeguts. De fet, els especialistes no en sabem ni els noms: nosaltres els hem anomenat els Pobles dels Rius. No hi ha textos antics que ens en parlin i, per tant, tan sols els podem conèixer a través de l’arqueologia. I malgrat tot, ens han deixat un patrimoni històric, arqueològic i artístic impressionant, únic i incomparable.

En aquestes terres, aquelles dones i aquells homes s’estimaren i s’odiaren, treballaren i comerciaren (fins i tot amb gent de l’altra banda de la Mediterrània, com els fenicis), visqueren intensament i també, un dia, els arribà la mort. No és possible entendre la posterior Cultura Ibèrica dels Ilercavons sense conèixer com havia estat, abans, la Cultura dels Pobles dels Rius, que van ser els seus avantpassats immediats. Qui eren? En què creien? Què va passar amb ells? Passeu: us portarem de la mà perquè conegueu com eren aquests ancestres nostres i com van viure en aquestes terres. Us podem assegurar que hi descobrireu coses extraordinàries.

Els tresors geològics del Paratge Natural de Poblet

Albert Martinez i Marc Tudela

Versió paper

Guia per apropar, al visitant de la zona de Poblet, el seu patrimoni geològic. Dirigit al públic en general sense o pocs coneixements de geologia. Molt i il·lustrada amb esquemes didàctics i fotografies. Consta de tres itineraris que es poden fer a peu o amb cotxe on es descriuen diversos tresors geològics amagats a Poblet. A l’inici hi ha una introducció dels principals conceptes geològics que es descriuen a la guia. S’exposen diversos recursos geològics, com mines, pedreres de llambordes, balnearis, l’aigua subterrània de la cova de l’Espluga o bé com influeix el tipus de sòl als vins de la Casa Torres.

Feti i el pesticida malèfic

Neus Cáceres i Gemma Zaragüeta

Versió paper

Feti és un cuc de terra de laboratori amb un superpoder: té ulls! Quan la investigadora l’enverina amb el el temible pesticida glifosat, Feti fuig del laboratori per descobrir que el glifosat és arreu. L’acompanyen en l’aventura un cuc cec, una abella sàbia, un bacteri que apallissa pesticides i una molècula de pesticida arrepentit.

Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones

Jordi Serrallonga

Versió paper

Un llibre sobre les aventures i desventures d’un arqueòleg, naturalista i explorador nòmada a la recerca del nostre passat; dels dinosaures del desert de Gobi a Mongòlia, passant pels homínids de la Gran Falla del Rift africà, fins arribar als jaciments prehistòrics de dins i fora de Catalunya: Abric Romaní, Atapuerca… Sempre amb el rerefons del cinema i el personatge d’Indiana Jones. Paraula de primat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *