L’Associació Catalana de Comunicació Científica presenta la seva línia històrica: un viatge interactiu a través de més de tres dècades d’història. A través d’aquesta línia temporal, els interessats tindran l’oportunitat de fer una immersió en els moments més significatius que han marcat el desenvolupament de la comunicació científica a Catalunya des de la dècada dels noranta i fins als nostres dies.
Des dels seus inicis al 1990 com a Associació Catalana de Periodisme Científic, fins a la seva evolució posterior com a Associació Catalana de Comunicació Científica, l’ACCC ha jugat un paper clau en l’impuls de la divulgació científica en català, tot reunint periodistes, científics, divulgadors i altres professionals de la comunicació científica en una missió comuna: apropar la ciència al públic català.
A través d’aquest recorregut històric, els visitants virtuals poden explorar esdeveniments emblemàtics, descobrir documents històrics i conèixer els protagonistes de la història d’aquesta institució fent clic als elements interactius de la línia temporal i explorant de primera mà com l’associació ha estat testimoni i protagonista del desenvolupament de la comunicació científica al nostre territori, des dels seus inicis fins a l’actualitat.
La línia temporal ofereix una oportunitat única per reviure moments decisius de la comunicació i la cultura científiques a Catalunya ja que ofereix una panoràmica dels moments que han marcat la trajectòria de l’Associació, incloent esdeveniments com el I Simposi Internacional de Periodisme Científic convocat el 1990 per la Fundació Dr. Antoni Esteve. Aquest simposi, considerat com un dels primers actes en què l’Associació va participar com a tal, va reunir a distingits periodistes i representants d’universitats i institucions de tot el món, com ara La Vanguardia, The Lancet, El País i la UNESCO. La imatge promocional d’aquest simposi, dissenyada per Fernando Krahn, va esdevenir un any més tard el logotip de l’ACCC.
Aquesta iniciativa neix al 2021, a partir del TFM del que aleshores era estudiant en pràctiques, Diego de la Vega (estudiant del Màster Universitari en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat de a la UAB). Durant la seva recerca, De la Vega també va realitzar diverses entrevistes a personalitats rellevants en la història de l’ACCC com Xavier Duran, primer soci de l’ACCC; Mercè Piqueras, primera dona presidenta de l’ACCC; i Vladimir de Semir, primer president de l’Associació.
Per a més informació i per accedir a la línia històrica, visiteu l’apartat HISTÒRIA al lloc web de l’ACCC. No deixeu passar aquesta oportunitat d’explorar el passat, el present i el futur de la comunicació científica a Catalunya!