Sant Jordi ja és aquí i, com cada any, us donem algunes idees amb un recull dels llibres de divulgació científica que han publicat els nostres socis i sòcies. Es tracta d’una llista ben diversa on hi trobareu llibres per a joves i adults i per a tots els gustos. Des de novel·la de ficció, a biografies, construcció i destrucció de mites, alimentació, organismes grans i petits, manuals d’il·lustració, cinc-centes paraules més per entendre la COVID-19 i molt més!
Elementum y el gran robo de Naurú
Autor/a: Oriol Marimón, Helena González, Elisabet Prats
L’Helena no en té ni idea, però la seva vida, i la dels seus tres millors amics -Orilo, Eli i Ricardete-, està a punt de canviar per sempre. Elementum, el malvat més terrible a què s’ha enfrontat mai la humanitat, ha iniciat un robatori de dimensions planetàries que només ells poden aturar. En diferents llocs al·lucinants, des de Silicon Valley a Rio Tinto (el lloc de la Terra més semblant a Mart), els quatre nois intentaran frenar Elementum amb la força de la seva amistat, el poder de la taula periòdica, la ciència i alguna altra ajuda sorpresa.
Uneix-te a ells en aquesta aventura de sorprenents conseqüències!
Enllaç: https://www.casadellibro.com/libro-elementum-y-el-gran-robo-de-nauru/9788491649403/11823597
Sin gluten y Sin Riesgos
Autor/a: Elisa Mora i Núria Pablos
Al llibre es desmenteixen 21 mites existents en relació amb la celiaquia i la dieta sense gluten molt presents al dia a dia. L’objectiu principal és divulgar la malaltia, informar les persones afectades i desmentir mitjançant arguments basats en les darreres publicacions científiques, les falses creences amb relació al gluten i la malaltia. Aquestes creences dificulten el manteniment d’una correcta dieta sense gluten, l’únic tractament avui dia per aquesta malaltia autoimmunitària, però també generen diets estrictes sense cap necessitat en persones sanes.
Enllaç: https://www.planetadelibros.com/libro-sin-gluten-y-sin-riesgos/295966
Manual de Ilustración Científica
Autor/a: diversos autors
Amb el Manual d’Il·lustració Científica d’Il·lustraciència es posa de manifest que la il·lustració científica ha estat i és imprescindible per a la divulgació del coneixement ja que és la disciplina idònia per transmetre amb rigor i veracitat els resultats del treball desenvolupat per les diferents branques de recerca relacionades amb la naturalesa i la resta de camps subjectes a projectes científics.
Al llarg de l’obra s’explica en què consisteix el treball de l’il·lustrador científic, quines són les tècniques més comunes en aquesta disciplina i es reben consells de professionals sobre la il·lustració dels diferents grups biològics (botànica i zoologia), a més d’il·lustració molecular , mèdica, arqueològica i paleontològica. Al llarg del llibre es plantegen exercicis pràctics i es fan preguntes relacionades amb els aspectes més importants que cal tenir en compte a l’hora d’enfrontar-se a un projecte.
Els continguts que es troben en aquest manual neixen de l’experiència en la formació en il·lustració científica dels seus autors amb el propòsit d’ajudar els que es vulguin introduir en una professió. Alhora, és un llibre que desperta l’interès per la ciència i la natura a través de les més de 300 il·lustracions, no s’hauria pogut materialitzar sense la implicació i la col·laboració de professionals del sector i de tota la comunitat d’Il·lustraciència.
S’espera que el manual ajudi a descobrir aquest meravellós món de la il·lustració científica i, sobretot, a continuar aprenent i dibuixant.
Enllaç: https://www.planetadelibros.com/libro-manual-de-ilustracion-cientifica/350452
La Maldición de la Bestia. Antropología y Zoología de una Película
Autor/a: Jordi Serrallonga
Llibre inclós a l’edició col·leccionista de la película «La Maldición de la Bestia» (el79; 2023). Des d’una perspectiva científica s’analitza aquest film de fantasia i aventures on la trama gira al voltant de dos animals invisibles mítics: l’home llop i el ieti. Es fa una aproximació antropològica i zoològica a la trama de la cinta on, com a document excepcional relacionat amb la Història de la Ciència a Catalunya, figura una filmació a les sales antropològiques del Museu Darder de Banyoles. Ens situem a la dècada dels 70, quan encara s’exhibia una peça molt controvertida: la coneguda com a «Negre de Banyoles».
Enllaç: 79@elsetantanou.com/653 462 341/93 500 55 41
Mite, Vida i Extinció. Animals Invisibles (2a edició revisada) Nørdica Libros / Capitán Swing
Autor/a: Gabi Martínez, Jordi Serrallonga i Joana Santamans
«Animals Invisibles, de la mà de l’escriptor i viatger Gabi Martínez, i l’arqueòleg, naturalista i explorador Jordi Serrallonga, amb les il·lustracions de l’artista Joana Santamans, descriu tant a animals extints als quals ja no podem observar, com a aquells animals vius que no veiem o que són molt difícils d’albirar a causa de la seva forma de vida i l’acció perjudicial de nosaltres, els éssers humans, sobre ells i els seus ecosistemes. Aquest llibre exposa conceptes i dades acadèmiques relacionades a les ciències naturals amb un llenguatge assequible per al lector que no sigui especialista. Té un vessant naturalista i literari, sent un catàleg de què va haver-hi i va poder haver-hi, del que pugui existir i desitjaríem descobrir». Del pròleg de Viggo Mortensen
Enllaç: https://www.nordicalibros.com/product/mite-vida-i-extincio-animals-invisibles/
Dioses con Pies de Barro. El desafío humano a las leyes de la naturaleza… y sus consecuencias
Autor/a: Jordi Serrallonga
Un puma passejant pels carrers deserts de Santiago de Xile. El goril·la de muntanya que es va fer botànic. Les històries sobre la girafa de Lamarck, el mamut de Cuvier o els pinsans mutants de Darwin. Correries entre dinosaures i homínids fòssils…
Arqueòleg, naturalista i explorador, Jordi Serrallonga ens explica quina relació tenen les seves aventures amb la comprensió del canvi climàtic o el desembarcament de noves pandèmies en ple segle XXI.
Durant la Prehistòria vivim mimetitzats amb la fauna i la flora salvatges fins que va arribar la Revolució Industrial i la globalització. Aleshores va triomfar el mite de l’espècie escollida, i vam ridiculitzar els evolucionistes. Creiem que l’ésser humà, amb les seves decisions, estava per sobre dels capricis de la natura; però, en realitat, l’estàvem desafiant i se’n van materialitzar les conseqüències: des de la crisi mediambiental al despertar de virulentes entitats microscòpiques.
La selecció natural segueix aquí; dins i fora de l’Homo sapiens. A l’Àfrica, un hadzabe diu a l’autor: «som animals». Som una espècie més i només la ciència permet comprendre la posició de la humanitat en un planeta on l’evolució biològica és imparable. El ceptre del canvi no està en mans de déus amb peus de fang, sinó als dominis rebels i lliures de la natura.
Enllaç: https://www.planetadelibros.com/libro-dioses-con-pies-de-barro/320861
La ciència de la microbiota
Autor/a: Cristina Sáez Torres i Fundació Alícia
Alberguem al nostre cos més de 100 bilions de microorgamismes que realitzen funcions crucials per a la supervivència humana, des de digerir aliments i extreure’n vitamines i energia, fins a entrenar el nostre sistema immunitari. I l’alimentació té un paper fonamental per mantenir una microbiota sana, equilibrada i diversa, crucial per a la salut global de l’organisme. Però, què hem de menjar per alimentar aquests bacteris? De quina manera influeix el que mengem sobre aquesta comunitat de microorganismes i com aquests impacten sobre la salut i el benestar?
Aquest no és un llibre de superaliments, ni de curacions o dietes miraculoses, ni de plans de cinc dies per detoxificar l’intestí, sinó un sòlid i contrastat manual basat en evidències científiques per aprendre a menjar bé, cuidar la nostra microbiota intestinal i, en definitiva , estar més sans i feliços.
Enllaç: https://www.planetadelibros.com/libro-la-ciencia-de-la-microbiota/356354
Manual de Osteometría Ilustrada
Autor/a: Dimitri Defranc Cevallos
El Manual d’Osteometria Il·lustrada ajudarà professionals i estudiants a visualitzar les mesures de les ossamentes humanes de manera clara i sense complicacions. És una gran guia per a l’autonomia dels estudiants als laboratoris de pràctiques i una oportunitat perquè els professors puguin ensenyar els criteris de mesura als alumnes de manera senzilla i visual.
Estalviar temps, unificar criteris, entendre millor les mesures amb un llenguatge senzill, són les grans qualitats d’aquest llibre únic en el gènere que serveix com una eina didàctica per a les persones que volen entendre millor el patrimoni, els individus, les poblacions i la història.
Enllaç: https://libros.cc/Manual-de-Osteometria-ilustrada.htm?isbn=9788419187451
El meu nom és Univers
Autor/a: Toni Pou
Qui hauria pensat que una obra d’art basada en una idea científica pot esclatar com un autèntic Big Bang intel·lectual i arrossegar-nos en un viatge trepidant que ens porta des dels àtoms fins a les galàxies i que passa per la música, la filosofia, l’art, el cinema, la química, la poesia, el teatre, la dansa, l’astrofísica, l’educació, l’arquitectura, la pintura, la física quàntica, la religió o les matemàtiques?
Segur que quan l’artista Eugènia Balcells va concebre el mural Homenatge als elements, una taula periòdica construïda amb els colors únics i distintius de cada element, no s’ho esperava. Després de l’ambició de totalitat que havia plasmat a la instal·lació Univers, Homenatge als elements havia de ser un apunt, una nota a peu de pàgina.
Però els camins de l’art són inescrutables. En aquest llibre tentacular exprimim la saviesa de personalitats de diversos camps del coneixement i la creació per, justament escrutar-los.
Enllaç: https://actar.com/product/el-meu-nom-es-univers/
Jordi Sabater Pi, l’últim naturalista
Autor/a: Toni Pou
La història de Jordi Sabater i Pi sembla una novel·la, però és ben real. Se’n va anar a l’Àfrica amb disset anys i va tornar a Barcelona trenta anys després convertit en un dels primatòlegs més reputats del món. I tot això sense tenir cap títol universitari. Pioner en l’estudi científic de goril·les i ximpanzés, Sabater i Pi va fer aportacions que van transcendir la disciplina fins al punt de reformular la concepció d’humanitat que imperava en els cercles acadèmics. La seva trajectòria està marcada per la curiositat i la tenacitat, el respecte per la natura, la passió pel coneixement, una voluntat de ferro i també un gust romàntic per l’exploració científica a la manera dels naturalistes del segle XIX com Humboldt i Darwin, dels quals es considerava hereu.
Per primera vegada, aquest llibre reconstrueix la història de Jordi Sabater i Pi a partir de la correspondència que va mantenir mentre va viure a l’Àfrica. Amb una prosa vibrant com l’esponera de la selva tropical, l’autor hi retrata amb rigor i amenitat l’aventura vital i intel·lectual d’un dels científics més rellevants del nostre país.
Enllaç: https://www.abacus.coop/ca/jordi-sabater-pi-l-ultim-naturalista/1438692.25.html
El coronavirus és verd! Imaginaris de la pandèmia. La construcció d’un discurs científic en la població infantil i juvenil a través dels mots
Autor/a: Rosa Estopà (coord.)
La malaltia de la covid-19 ha sacsejat el nostre planeta durant els tres darrers anys. Anteriorment, moltes altres epidèmies i algunes pandèmies havien causat en el seu context històric un impacte social i personal molt alt, amb els canvis consegüents en els diferents àmbits de la societat. Tanmateix, podem dir que les transformacions provocades per la covid-19 han estat més ràpides i evidents, entre altres motius, per la facilitat de moviment dels individus i per l’existència d’Internet, que possibilita la propagació de la informació a tots els racons del món. Per tot això, les paraules vinculades a aquesta pandèmia són un exemple paradigmàtic de les transformacions que solen patir els termes quan el seu ús i la seva circulació s’eixamplen. Però com ha repercutit aquesta situació en els més joves de la societat? Com han assimilat l’allau de paraules especialitzades que s’han difós fora de les esferes dels experts?
Rosa Estopà ha aconseguit aplegar un extraordinari grup d’autors de diversos camps amb un objectiu concret: examinar els imaginaris que la pandèmia ha generat en els nens i els adolescents a través de 22 termes, com ara coronavirus, distància social, aïllament, mascareta o quarantena. Els nens i els adolescents, com sabem, han estat molt afectats per la pandèmia, tot i que les seves veus, idees i experiències a penes s’han tingut en compte. L’originalitat d’aquest llibre rau en el fet que comparteix les definicions descriptives dels mots més representatius de la pandèmia de covid-19, així com els dibuixos corresponents, que han elaborat alumnes de Primària i Secundària durant el 2022. Aquesta informació és tan valuosa com bella, alhora que és transparent i incisiva, ja que permet explicar els imaginaris dels menors després de l’experiència vital d’haver viscut la primera pandèmia del segle XXI.
Enllaç: https://octaedro.com/libro/el-coronavirus-es-verd-imaginaris-de-la-pandemia/
Pero…¿qué le hace la música a tu cerebro? Neuromarketing, consumo y branding
Autor/a: Jordi A. Jauset Berrocal
El llibre analitza les tècniques habituals de neuromarketing utilitzades per a conèixer com els diferents estimuls sensorials poden afectar a la decisió de compra i com es produeix la percepció musical i la seva influència en totes les dimensions de l’esser humà. Es citen exemples d’implantacions reals i investigacions al respecte.
Enllaç: https://www.jordijauset.es/producto/pero-que-le-hace-la-musica-a-mi-cerebro/
Fugir de les Tenebres. Ciència i ciutadania després del coronavirus
Autor/a: Cristina Junyent
En els anys en què el virus de la covid va dominar la nostra vida, el patògen va segrestar els mitjans i les converses. Durant la pandèmia els ciutadans vam anar sabent com avança el coneixement, a mesura que es discernia la dinàmica del microorganisme i els efectes que ha anat provocant en els humans. A més d’analitzar la situació, el llibre va més enllà; descriu la feina i l’articulació entre tres perfil d’actors: científics, polítics i periodistes. Els qui intervenen en el coneixement i en la seva aplicació i difusió. Vol donar eines perquè els ciutadans reconeguin trampes en la desinformació.
Diu Xavier Duran a Mètode: “Llibres com aquest poden ajudar a disminuir el desequilibri, tot i que han de lluitar contra la preeminència de les visions limitades, curtterministes, sensacionalistes, frívoles o interessades.”
Diuen Elsa Corominas i Marta Masats a El Jardí: “Una lectura sobre ciència, política i comunicació és, en fi, un llibre de lectura fàcil i amena, un llibre necessari que interpel·la cada lector, fa posar la guàrdia alta, obliga a revisar creences pròpies i dades ofertes durant la lectura que donen llum… i il·lumina les tenebres.”
Enllaç: https://www.pamsa.cat/fugir-de-les-tenebres-9788491912187/
Catalan physicians’ contributions to medicine: a historical view through eponyms
Autor/a: Elena Guardiola i Josep-Eladi Baños
Gimbernat, Barraquer, Trueta, Brugada… En medicina, és comú denominar signes físics, síndromes o malalties amb el nom d’aquelles personalitats que les van descriure per primera vegada. És el que es coneix com a epònims. Després de recopilar un centenar de contribucions de metges catalans a la història de la medicina al llarg de vint anys, Elena Guardiola i Josep-Eladi Baños han seleccionat en aquest nou llibre de la Fundació Dr. Antoni Esteve, i en anglès, els epònims mèdics associats al nom de 26 rellevants metges catalans. Epònims com la síndrome dels Brugada o el lligament de Gimbernat, els orígens dels quals apareixen en aquesta publicació juntament amb la biografia i la tasca de les personalitats mèdiques que els van originar.
Diccionari multilingüe de la COVID-19: Cinc-cents termes per a entendre la pandèmia
Autor/a: M. Antònia Julià, Elisabet Serés i Fèlix Bosch (Coordinadors)
Oferir una obra en què poder consultar termes relacionats amb la pandèmia de la COVID-19 en diferents idiomes, amb la informació terminològica de base en llengua catalana i adreçada a professionals de l’entorn sanitari i a la ciutadania. Aquesta és la intenció del Diccionari multilingüe de la COVID-19, el primer diccionari en català sobre la pandèmia que recull els 500 termes més rellevants al voltant del coronavirus i que editen la Fundació Dr. Antoni Esteve i el TERMCAT.
Enllaç: https://www.esteve.org/ca/libros/diccionari-covid-19/
La ciencia y la tecnología en la ficción audiovisual española
Autor/a: Pablo Francescutti
Quina imatge ofereixen les pel·lícules i sèries espanyoles sobre la ciència i la tecnologia? És la pregunta que es planteja un estudi de la Fundació Dr. Antoni Esteve que ha dirigit Pablo Francescutti, del Grupo de Estudios Avanzados de Comunicación de la Universitat Rey Juan Carlos. Després d’analitzar el contingut d’onze pel·lícules i cinc sèries espanyoles estrenades entre 2015 i 2020, la primera conclusió de la investigació és que la ciència i la tecnologia tenen una presència exigua en el panorama audiovisual, sobretot tenint en compte que durant aquest període es van produir a Espanya 1.503 llargmetratges (dades del Ministeri de Cultura i Esport) i 296 sèries (d’acord amb l’Observatori Europeu Audiovisual).
Enllaç: https://www.esteve.org/ca/libros/la-ciencia-y-la-tecnologia-en-la-ficcion-audiovisual-espanola/