Verificat organitza una sèrie de formacions gratuïtes per a periodistes i estudiants de Comunicació sobre com funciona la desinformació i les tècniques i eines per a detecar-la i verificar-la dins les redaccions. Els cursos i tallers s’impartiran durant el primer semestre del 2023.
L’activitat està emmarcada dins del projecte IBERIFIER, un consorci d’investigadors, fact-checkers (entre els quals es troba Verificat) i centres d’investigació espanyols i portuguesos liderat per la Universitat de Navarra que pretén fomentar les activitats d’alfabetització mediàtica en la societat.
Verificat s’encarrega de cobrir les formacions a les comunitats autònomes catalanoparlants i oferirà les dues primeres formacions durant el mes de març. La primera, ofertada als afiliats al Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), a Palma, el dia 4 de març, i la segona, per als membres de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), el dimarts 7 de març. Aquesta segona formació serà d’entrada lliure a qualsevol professional o estudiant de la comunicació de la ciència, amb prioritat per als socis i sòcies de l’ACCC.
La primera formació a Espanya la va dur a terme el 16 de juny Maldita.es en format online i estava dirigida a membres de la Federació d’Associacions de la Premsa a Espanya (FAPE). EFE Verifica (Madrid) i Poligrafo (Lisbona, Portugal), son les altres dues entitats encarregades de dur a terme els tallers.
Eines de verificació digital i desinformació científica
Els tallers impartits per l’equip de fact-checkers de Verificat se centraran a donar coneixement als periodistes per identificar les principals narratives de la desinformación i els seus principals formats. A més a més, els assistents aprendran a utilitzar les eines digitals que utilitzen els verificadors per determinar la veracitat d’una informació, en tots els seus formats.
El taller impartit per a l’ACCC entrarà, a més a més, a analitzar els mecanismes de la desinformació científica i a utilitzar els recursos disponibles per poder-la desmentir. L’equip de fact-checking científic de Verificat està especialitzat en dues grans temàtiques: salut i clima.
Si formes part d’un col·legi de periodistes, associació de premsa o universitat i vols que l’equip de Verificat imparteixi una de les formacions subvencionades per IBERIFIER a la teva organització, escriu-los a escola@verificat.cat.
IBERIFIER és un observatori per a investigar els mitjans digitals i monitoritzar les amenaces de la desinformació format per 23 organitzacions d’Espanya i Portugal. Entre els seus membres, a banda de Verificat, s’hi troben Maldita.es, EFE Verifica i Poligrafo, universitats com la Carlos 3 de Madrid i centres de recerca com el Barcelona Supercomputing Center. La seva creació suposa un pas més en la investigació d’un fenomen que ens afecta a tots i per al qual cal generar continuar investigant, informant i educant.
Formació ACCC, dimarts 7 de març del 2023
Salut i canvi climàtic: com combatre la desinformació que manipula la ciència
Formadors: Alba Tobella, Marc Masip
Formació presencial, 4 hores
Horari: dimarts 7 de març del 2023 de 10.00 a 14.00
Cost: gratuït.
Places: 30. S’acceptaran les incripcions per ordre de sol·licitud. Prioritat als membres de l’ACCC. El taller es repetirà properament si el nombre d’inscrits és suficientment elevat.
Lloc:
Espai Equitat, Fundació Bofill
Carrer de Girona, 34, Interior
08010 Barcelona
Agenda:
10.00 – 10.15. Introducció: IBERIFIER
10.15 – 11.30. Periodisme i desinformació (Alba Tobella)
- Narratives falses i com combatre-les des de les redaccions
- Metodologia del fact-checking
- Eines i recursos digitals
11.30 – 12.00. Pausa cafè
12.00 – 14.00. Desinformació científica (Marc Masip)
- Papers, notes de premsa i articles divulgatius: desinformació en la “traducció”
- Interpretar els papers
- La importància dels conflictes d’interès
- Nivells d’evidència científica