Més d’un centenar de persones va assistir al festival, tot fent el toc [1] (de ciència), en el què científics i científiques van mostrar-se entusiasmades amb el format i l’acollida de les seves exposicions. El treball dels artistes que plasmaven el moment i els conceptes va emocionar tant al públic com als divulgadors.
Dissabte passat, més d’un centenar de persones va assistir a “El Toc de Ciència”, el primer festival de cultura científica de la Garrotxa. L’extraordinària participació en els tres bars del centre històric d’Olot que acollien l’esdeveniment, demostra com la ciència i la investigació desperten un interès cada vegada més gran entre la gent.
Persones que assistien a l’activitat es barrejaven amb clients habituals dels establiments i amb persones que es trobaven l’activitat mentre passejaven per la capital de la Garrotxa. D’aquesta manera es complia un dels objectius principals de l’organització, fomentar la cultura científica arribant també a la ciutadania menys interessada en la ciència.
El format amb un concurs al final de cada xerrada va permetre a l’audiència de sentir-se coprotagonista i afegir un grau d’atenció a allò que s’explicava.
Els científics i científiques van mostrar-se entusiasmats amb el format i amb l’acollida que tenien les seves exposicions, fins al punt que va superar en alguns casos les seves expectatives.
I mentrestant diversos artistes interpretaven el moment, l’espai i els conceptes en forma d’unes il·lustracions fascinants, creades en tan sols els 20 minuts de duració de cada xerrada. Les peces van ser entregades als guanyadors dels concursos i al personal divulgador, que van lloar la integració de l’art en el festival científic.
Aquesta activitat es va emmarcar en la Nit Europea de la Recerca i va ser coorganitzada per la comunicadora científica Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica. Tanmateix, la participació dels il·lustradors va ser possible gràcies al patrocini de Pintures Fontfreda i la difusió de l’esdeveniment gràcies al Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona.
[1]Fer el toc: quedar per prendre una cervesa (en terres gironines).