El darrer dilluns, 26 de juliol de 2021, es va constituïr el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). Jaume Estruch, vocal jurídic de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i president del Consell Català de la Comunicació Científica, en formarà part.
Laura Borràs, que el presideix, va presidir també la sessió constitutiva d’aquest òrgan, que té per objectiu contribuir a millorar el coneixement científic i tècnic del Parlament.
La presidenta va destacar la necessitat que el Parlament té d’obtenir informació i consells en temes científics d’una manera clara i a la vegada neutral i imparcial. Davant l’impacte que està tenint la pandèmia de la Covid-19, Laura Borràs va posar en valor la importància de constituir el CAPCIT. En relació a la presència de dones en aquest consell assessor, la presidenta va proposar fer un informe sobre la presència de les dones en el món de la ciència i la tecnologia.
El CAPCIT és un òrgan de composició mixta integrat per vint-i-tres membres, entre diputats i representants de les principals institucions científiques i tècniques de Catalunya. Aquesta legislatura en formen part la vicepresidenta segona, Eva Granados, i el secretari tercer, Pau Juvillà, que juntament amb Borràs n’integren la Mesa. Els grups parlamentaris hi tenen un representant cadascun: Alícia Romero (PSC-Units), Carles Castillo (ERC), Ramon Tremosa (JxCat), Andrés Bello (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Silvano Ferro (ECP), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).
Pel que fa a les institucions científiques, les universitats públiques hi tenen tres representants, els rectors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras; l’Institut d’Estudis Catalans també n’hi té tres, el president, Joandomènec Ros, el secretari científic, David Serrat, i la presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia, Alícia Casals; la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que és també entitat col·laboradora de l’ACCC, n’hi té dos: el president, Jordi Portabella, i la coordinadora d’Anàlisi i Prospectiva de la Ciència, Dolors López. També en formen part el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, com a representant les universitats privades; el president del Consell Català de la Comunicació Científica, Jaume Estruch; el vicepresident de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Gerard Gómez, i el president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca, Josep Samitier.
El CAPCIT es va crear el 2008, a la vuitena legislatura, amb l’objectiu de contribuir a millorar el coneixement científic i tècnic del Parlament i la col·laboració amb les principals institucions científiques i tècniques i promoure la coresponsabilitat en les polítiques en matèria de ciència i tecnologia.
Des dels inicis forma part de l’European Parliamentary Technology Assessment, que reuneix totes les institucions i tots els ens europeus que assessoren els parlaments en aquestes matèries. Actualment no hi ha cap parlament autonòmic de l’Estat espanyol que disposi d’un ens similar, i només el Congrés dels Diputats disposa des del març de l’Oficina de Ciència i Tecnologia.