El concurs Scikus amb Perspectiva, convocat pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC amb la intenció d’unir poesia, ciència i feminisme, ha escollit un sciku guanyador i ha nomenat tres mencions d’honor a partir de les valoracions dels membres del jurat.
El sciku amb la puntuació més alta, i per tant, guanyador del concurs, és el sicku dedicat a Mary Anning (1799-1847), paleontòloga, escrit per Dani Roig i publicat a través d’Instagram. El jurat en valora “haver aconseguit plasmar, de forma simple, sintètica i especialment poètica, la feina memorable d’una gran científica de la història recent”.
Les mencions són per a: Irene Giralt amb el sciku dedicat a Maria Sibylla Merian (1647 – 1717), entomòloga i il·lustradora científica, Patri Rodrigo amb el sciku dedicat a Josefina Castellví (1935 – ), oceanògrafa, i Xavier Lasauca amb el sciku dedicat a Ada Lovelace (1815 – 1852), programadora.
A la convocatòria hi han participat 15 autors i autores amb un total de 26 scikus, publicats en xarxes mitjançant el hashtag #ScikusPerspectiva o enviats per correu electrònic. El premi consisteix en un exemplar del llibre A Hombros de GigantAs, de Laura Morrón.
El sciku guanyador és aquell qui ha obtingut la valoració més alta per part del jurat, que l’ha avaluat seguint els següents criteris:
- Fidelitat o veracitat científica
- Originalitat
- Claredat del contingut
- Valoració global
Tots els scikus participants es publicaran en un llibret que s’editarà en pdf en motiu del concurs i que es difondrà per xarxes i pels canals de comunicació de l’ACCC.
A continuació, us presentem el guanyador i les mencions:
Guanyador:
Mary Anning (1799-1847), paleontòloga
Fredes onades
Entre antigues roques
Un ictiosaure
Per Dani Roig
1a menció:
Maria
Desplega les ales
i observa, a pinzellades,
la metamorfosi.
A Maria Sibylla Merian (1647 – 1717), entomòloga i il·lustradora científica, per Irene Giralt
2a menció:
Josefina Castellví
Mars i oceans
Líquens de l’Antàrtida
Els records del gel
A Josefina Castellví (1935 – ), oceanògrafa, per Patri Rodrigo.
3a menció:
Ada Lovelace
Riu, feliç, Ada,
pel màgic algorisme
del seu programa.
A Ada Lovelace (1815 – 1852), programadora, per Xavier Lasauca.