En el marc de les properes eleccions del 14 de febrer i en un context social i sanitari com és la pandèmia de COVID-19, des de l’ACCC creiem més important que mai conèixer quins plans o accions tenen els diferents representants parlamentaris previstos durant la següent legislatura en relació a la recerca i la comunicació de la ciència i la salut cap a la societat.
És per aquest motiu que, des de l’Associació, organitzem un debat telemàtic el 10 de febrer a les 19.00h amb els següents participats, indicats en ordre d’intervenció segons sorteig:
- Alicia Romero Llano, Partit dels Socialistes de Catalunya
- Titón Laïlla, Junts per Catalunya
- David Mejía, Ciutadans
- Santi Rodríguez, Partit Popular de Catalunya
- Marc Cerdà, CUP-Guanyem
- Fatima Lakloufi, En Comú Podem
- Gemma Espigares i Tribó, Esquerra Republicana de Catalunya
El debat es podrà seguir públicament a través de Youtube.
També es podrà tuitejar i seguir a través del hashtag #DebatACCC14F
A continuació, presentem el programa i les qüestions que es plantejaran durant el debat:
19.00h – Inici de la sessió
Presentació del debat i de la dinàmica, a càrrec de Valentina Raffio; periodista especialitzada en Ciència d’El Periódico de Catalunya i membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).
19.10h – Primer tema de debat
La pandèmia de covid-19 ha demostrat, ara més que mai, que la ciència és una eina clau per fer front als reptes d’una societat. Quina és la proposta que plantegen vostès per millorar l’ecosistema científic a Catalunya? Sobretot tenint en compte que, ara per ara, són molts els científics que treballen en un context d’extrema precarietat.
19.35h – Segon tema de debat
La pandèmia també ha demostrat la importància de què la ciutadania rebi informació científica de qualitat i rigor per entendre tot el que està passant. Quina proposta tenen per enfortir la cultura científica a Catalunya?
20.00h – Tercer tema de debat
En aquests mesos de crisis sanitària hem assistit al sorgiment d’un moviment negacionista que no només nega l’existència de la pandèmia, sinó que també proposa fer front a la malaltia amb remeis pseudocientífics i potencialment perillosos. Quina és la seva proposta per fer front aquest fenomen? Consideren que preval la llibertat d’expressió o la protecció de la salut pública?
20.25h – Tancament del debat
Es demanarà tancar el debat amb un breu titular per partit (sobre ciència, comunicació o qualsevol dels temes abordats durant el debat). A continuació, la presentadora tancarà el debat.
Recursos relacionats:
Article: La década perdida de la ciencia catalana, de Michele Catanzaro, El Periódico