- Threadfin Morfology i Passeriformes de Santiago de Xile són les obres guanyades en les categories científiques i naturalistes respectivament
- 3 El 3 d’abril es durà a terme al MNCN-CSIC per segon any consecutiu la trobada nacional d’il·lustradors científics
Paulo Presto i Elvis Antonio Salazar són els guanyadors de la setena edició de Illustraciencia, Premi Internacional de Il·lustració Científica i Naturalista. Les seves obres, Threadfin Morfology i Passeriformes de Santiago de Xile, han estat seleccionats per un jurat professional, format per membres de comitè assessor de Illustraciencia i representants del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) i la Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), com a guanyadores de la categoria científica i naturalista respectivament d’entre les 40 propostes finalistes Cadascun dels autors de les obres guanyades afectades una dotació econòmica de 600 €.
D’entre les més de 400 obres presentades, el comitè d’experts de Illustraciencia va seleccionar les 40 que formaran part de l’exposició itinerant que estarà a les sales de l’MNCN des de l’1 d’abril a el 24 de maig de 2020 per després viatjar a diferents ciutats gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC.
Així mateix el jurat ha concedit una menció especial a les obres Nightjar, de Kristina Khlebinovka, i Granota Cristall, de Luis Alonso Diatchenko, a la categoria d’il·lustració científica; i a les obres Antropocè, de Juan Francisco Rodríguez García, i El Netejador de Cavalls, de Camilo Enrique Maldonado Marín, en la categoria d’il·lustració naturalista. Maldonado, a més, també és el guanyador de el premi especial de el públic, de manera que rebrà un certificat meritori atorgat per Illustraciencia.
Molt més que un certamen
Per al jurat el més complex ha estat seleccionar els guanyadors entre totes les propostes rebudes, que destaquen per la seva gran qualitat. “Amb aquesta iniciativa, a més d’obrir un espai perquè els il·lustradors mostrin la seva obra i premiar la seva excel·lent treball, Illustraciencia pretén donar a la il·lustració la rellevància que mereix ja que és una tasca fonamental per a l’avanç de l’ coneixement científic “, apunta Miquel Baidal, coordinador de la iniciativa.
Per potenciar el paper de la il·lustració científica, a més de l’exposició de les 40 obres finalistes, s’han programat convocatòries com Illustraciencia Satèl·lits, dirigit principalment a estudiants de secundària i batxillerat, un públic a què volem mostrar el necessari i fructífer de la interacció entre dues disciplines a priori distanciades, com són les ciències i l’art, especialment en un moment en el que es veuen obligats a triar el següent pas en els seus estudis.
Illustraciencia organitzarà també un cicle d’activitats sobre il·lustració científica de l’5 a el 7 març de 2020 a CosmoCaixa, amb conferències, presentacions, demostracions, visites guiades i espais de networking, a més de tallers infantils, juvenils i un curs de il·lustració científica, per visibilitzar la rellevància d’aquesta disciplina.
El 3 d’abril al Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) es realitzarà per segon any consecutiu la trobada nacional de il·lustradors científics. Les inscripcions a aquests esdeveniments estan ja estan obertes.
“Aquesta col·laboració amb Illustraciencia permet donar major visibilitat a la feina de els il·lustradors científics, que contribueix a difondre el coneixement, un dels objectius fonamentals de la institució a la qual represento”, acaba Pilar López García Gall, Vicedirectora de Comunicació i Cultura Científica de l’MNCN.
Illustraciencia és una iniciativa organitzada pel Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica que compta amb la col·laboració de la Fundación Española por a la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciència, Innovación i Universidades i “la Caixa”.