L’edició d’enguany tractarà sobre alimentació: mites i falses concepcions
Des de la Secció Biologia i Societat, de la Societat Catalana de Biologia, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, proposem una nova Jornada de Santa Llúcia per tal d’acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir-hi. Enguany volem fer difusió del coneixement sobre un tema que afecta tothom: l’alimentació.
L’alimentació és la funció vital que duem a terme dia a dia i a través de la qual obtenim els nutrients i l’energia que ens permeten cobrir els requeriments per a continuar vivint.
Aquesta funció la fem tots els organismes vius i, per tant, no hauria de presentar cap misteri; tot i això, la tecnologia i el transcurs de la història ens fan veure que actualment formem part d’una societat que té un interès especial per aquest tema.
La gran rellevància que té l’alimentació per al nostre estat físic i de salut fa que darrerament la societat s’hagi preocupat molt per l’origen, l’estat i les etapes per les quals transcorre tot allò que ens mengem. Aquesta preocupació ha augmentat en el moment en què termes com transgènics, bioestimulants o prebiòtics s’han relacionat amb aquesta funció vital.
Dialogarem sobre totes aquestes qüestions i altres dubtes que puguin sorgir amb els ponents de la Jornada de Santa Llúcia d’enguany.
CONVOCATÒRIA: dimecres 11 de desembre de 2019, a Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, 08001 Barcelona).
Jornada gratuïta. Es prega inscripció al següent formulari.
PROGRAMA
17.00 h Benvinguda i presentació de la jornada
Equip Societat Catalana de Biologia (SCB)
17.10 h Impacte de la petjada de carboni: carn de porc i tota la cadena de valor dels productes agroalimentaris
Carles Martínez Gasol
Director de projectes d’Inèdit
Professor associat del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i
Ambiental (DEQBA)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
17.30 h Utilització de bioestimulants i biofertilitzants per a la millora de la qualitat del menjar
Sergi Munné-Bosch
Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)
Grup ANTIOX
Universitat de Barcelona
17.50 h Com els prebiòtics poden millorar la salut intestinal?
Raquel Martin Venegas
Departament de Bioquímica i Fisiologia
Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació
Universitat de Barcelona
18.10 h Transformacions dels comportaments alimentaris al llarg de la història i percepció social de les noves tecnologies i la seguretat alimentària
Maria Clara De Moraes Prata Gaspar
Observatori de l’Alimentació (ODELA)
Departament d’Antropologia Social
Universitat de Barcelona
18.30 h Aliments transgènics, enemics de la salut?
Marc Valls Matheu
Departament de Genètica
Facultat de Biologia
Universitat de Barcelona
18.50 h Torn de preguntes
19.10 h Cloenda
19.15 h Happy hour: refrigeri per a tots els assistents