Post del Dr. Jordi Díaz, responsable de Nanodivulga UB i dels projectes educatius NanoEduca i Barcinano, entre altres, i soci de l’ACCC.
L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha aprovat la creació del Grup de comunicació i divulgació de la nanotecnologia, NanoGrup-NG-9. Aquest grup neix amb la intenció de ser un punt de trobada de nanodivulgadors i experts en diferents temàtiques relacionades amb la nanotecnologia. La seva missió és la de fomentar la cultura científica i el seu coneixement per part de la ciutadania i de promoure vocacions científiques entre els joves i petits.
Per assolir els seus objectius, el NanoGrup durà a terme accions de comunicació i divulgació científica, i de participació ciutadana, estudis centrats en la relació ciència-societat i activitats de formació especialitzada en la comunicació de la nanotecnologia.
El NanoGrup pretén involucrar a tots els actors implicats des dels seus respectius àmbits: l’educació, la recerca científica i tecnològica, la comunicació, la indústria, l’administració i la societat civil. Aquest punt de trobada buscarà, doncs, establir un diàleg global sobre les oportunitats i les repercussions de la nanotecnologia.
En aquesta direcció, un altre propòsit important serà tractar d’identificar les millors pràctiques possibles, basades en el coneixement i l’experiència existent, així com sensibilitzar sobre l’ús responsable de la nanotecnologia i dels nanoproductes ja presents al mercat. També, per tal de reflexionar sobre algunes de les seves implicacions, s’abordaran aspectes ètics, socials i filosòfics.
El grup estarà liderat pel Doctor en Química Jordi Díaz, responsable de Nanodivulga UB i dels projectes educatius NanoEduca i Barcinano, i comptarà amb nanodivulgadors com Joan Mendoza (Microscopista als CCiTUB i filòsof), Anna May (Doctora en Materials, cap de comunicació de l’ICMAB i divulgadora apassionada), Guillem Domenech (doctorand en Física a la UB i expert en tallers de ciència), Pilar Jiménez (divulgadora i coordinadora d’esdeveniments i activitats de divulgació a l’IBEC), Sarah Moreira (Graduada en Nanociència i Nanotecnologia per la UAB i actualment cursant el Màster en Història de la Ciència (UAB-UB) en l’especialitat professional de comunicació), Mara Carmona (graduada en Microbiologia per la UAB i buscant fer de la divulgació una activitat professional), J.A. Padilla (Doctor en Materials per la UB, nanoeducador i divulgador en formació), Ana de la OSA (Coordinadora d’esdeveniments i activitats de divulgació a l’ICN2) i Roger Castells (doctorand al John Innes Centre de Norwich (UK), divulgador i formant-se per nanodivulgar a través d’impressió 3D. Així mateix, qualsevol persona interessada és benvinguda a participar-hi!
La primera reunió de grup es farà a la Biblioteca de Sagrada Família el 23 de maig a les 19.15 h.
Per últim, el primer acte oficial del NanoGrup serà el proper 27 de maig, on alguns dels seus membres impartiran “microxerrades” al voltant de diferents temàtiques relacionades amb la nanotecnologia, dins dels actes de la Festa de la Ciència de Barcelona, al Parc de la Ciutadella.