És el primer membre oftalmològic de l’ACCC, integrada per altres 11 entitats col·laboradores i més de 200 membres, entre comunicadors científics, periodistes especialitzats, divulgadors, editors i professionals de les ciències i de la salut
(font: IMO) L’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) estrena l’any com a nou membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la qual agrupa més de 200 professionals dedicats a la divulgació de la ciència, la tecnologia, la salut i el medi ambient.
Instal·lacions de l’IMO (foto: IMO)
Entre la desena d’entitats col·laboradores amb l’ACCC (Associació Catalana d’Instal·lacions de Tractament de Residus Especials, Aigües de Barcelona, la Fundació Centres de Recerca de Catalunya, Ciment Català, Col·legi Oficial Infermeres i Infermers de Barcelona, Fundació BBVA, Fundació “la Caixa”, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Futureco Bioscience, Gas Natural-Fenosa i Novartis), l’IMO és la primera institució dedicada exclusivament a la cura de la visió que en forma part, amb l’objectiu d’apropar l’oftalmologia a la societat des del rigor i la màxima subespecialització.
Aquests principis regeixen l’activitat de l’Institut des dels seus inicis fa 25 anys, els mateixos que l’ACCC promou la tasca, cosa que ha motivat la suma d’esforços entre ambdós ens per “generar nous productes divulgatius i espais per al debat”, segons l’associació.
Impuls a la formació i a la prevenció
L’aliança amb l’ACCC és un pas més en l’aposta de l’IMO per fomentar la difusió del coneixement, objectiu que també persegueix mitjançant l’organització de congressos internacionals a la seva seu, com el Trends in Retina i el Barcelona Oculoplastics –cadascun dels quals va reunir més de 300 experts d’arreu del món el 2015 – o el Trends in Glaucoma i el Congrés d’Oftalmologia Pediàtrica i Estrabisme, que tindran lloc la tardor d’aquest any. A més, l’IMO impulsa sis cursos de màster i tres postgraus amb la Universitat Autònoma de Barcelona i acull la visita d’oftalmòlegs a través de cursos d’immersió i períodes de rotació, a banda de compartir presentacions i casos clínics d’interès en una pàgina web dedicada especialment a la comunitat científica: IMO PRO.
No obstant això, la voluntat de l’Institut a l’hora d’unir-se a l’ACCC no és tan sols enfortir els vincles amb el col·lectiu professional sinó també apropar-se al pacient. En aquest sentit, el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO, destaca que “l’oftalmologia ha progressat de manera espectacular en les últimes dècades gràcies a avenços com els fàrmacs d’injecció intraocular o tècniques quirúrgiques mínimament invasives de mà d’instruments punters com el làser de femtosegon. Malgrat tot, la gran revolució, que permetrà millorar el pronòstic de moltes malalties oculars, s’ha de produir en la manera d’entendre la salut. Cal caminar cap a un model que atorgui més importància a la prevenció”.
Per això és fonamental que el pacient adopti una actitud activa, que passa per la informació i la conscienciació, tal com pretén estimular l’IMO com a nou membre de l’ACCC i també, des del passat mes de setembre, de l’IAPB (Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa), amb una forta vessant divulgativa.
Sobre l’IMO
L’IMO, amb seu a Barcelona, és un centre de referència internacional en oftalmologia, amb 24.000 m2 dedicats a la cura integral de la visió. El treball coordinat d’un equip d’oftalmòlegs altament especialitzat permet donar cobertura a totes les àrees de la salut ocular, mitjançant l’aplicació experta de tractaments punters i de la tecnologia més innovadora. A partir d’aquesta voluntat de liderar l’avenç i d’oferir als pacients les millors solucions, l’activitat assistencial de l’Institut es complementa amb una aposta ferma per la recerca, la docència i la prevenció, canalitzades a través de la Fundació IMO.