Resum de la llista de distribució

Els temes més comentats a l’agost i setembre

Un dels temes més comentats entre finals de juliol i principis d’agost ha estat la llei de patents europea, arran de la comunicació que s’havia publicat al BOE la nova llei de patents de l’Estat espanyol. Els comentaris han estat relacionats amb el fet que, segons indicava un llistaire, «Espanya va quedar fora de la Patent Europea (per altra banda, força polèmica).». Sobre «los efectos de la no entrada de España en los mecanismos de cooperación reforzada y el régimen lingüístico de esta patente, os recomiendo este artículo de un especialista en Derecho mercantil», va apuntar una altra participant.

Pseudociències. Aquest va ser una de les altres qüestions destacades a l’agost arran d’un article amb «unes reflexions sobre com actuar quan hem de donar el contrapunt científic a les pseudociències.». Entre les opinions hi va haver qui va mostrar el seu pessimisme respecte al fet que la rellevància de la paraciència sigui menor, tenint en compte que molts mitjans de comunicació o fins i tot col·legis professionals de metges no la posen prou en dubte; el fet que Podemos al parlament europeu hagi defensat una pregunta sobre els efectes de l’electromagnetisme -tot i que per algú considerat pseudocientífic, vam poder llegir a la llista una opinió contrària sobre la sensibilitat a les ones electromagnètiques i no per causa psicosomàtica- o que el mètode científic hauria ser més rellevant per a les persones que no es dediquen directament a l’activitat científica.

 

Arran d’una entrevista a Maurizio Gotti, investigador del llenguatge especialitzat a la Universitat de Bèrgam, publicada a Mètode i centrada en la comunicació de la ciència, es va plantejar el debat sobre «el risc que la part d’entreteniment arribi a ser més important que la informativa». Alguns llistaires van opinar que una qüestió és informar sobre ciència i una altra entretenir, com és el cas del grup de monologuistes Big Van Theory.

 

Diferents esdeveniments han estat anunciats aquest mes a la llista: el Campus Gutenberg de comunicació científica de la Universitat Pompeu Fabra o el congrés Falling Walls que tindrà lloc a l’octubre a Berlin per conèixer alguns dels reptes científics més destacats a l’actualitat, entre d’altres.

 

De l’1 d’agost al 30 de setembre van ser enviats 200 missatges a la llista de distribució de l’ACCC. Si en voleu formar part, podeu subscriure-us-hi de forma gratuïta seguint les següents instruccions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *