Recull de llibres dels membres de l’ACCC
Un any més s’acosta el dia en què els llibres i les roses són protagonistes i objecte d’obsequi a Catalunya. En aquest Sant Jordi de 2014, l’ACCC vol aprofitar per convidar de nou a l’intercanvi de ciència i flors amb un recull literari d’algunes de les obres publicades per socis de l’associació que ens ho han fet saber.
«Barcelona 2714», de Xavier Arnella
Xavier Arnella ens presenta en aquest llibre un futur incert a través del seu protagonista, Roque Benesar, antic mosso de les forces especials que fa tasques d’investigació per arrodonir els seus ingressos. Ens porta a un moment en què el món tracta de recuperar-se d’una sèrie de cataclismes que van començar per la derrota econòmica global arran de l’esgotament del petroli. Per si això fos poc, el desglaç dels pols va fer augmentar el nivell de les aigües oceàniques seixanta metres: Nova York, Xangai o Amsterdam han estat negades. A Barcelona, la platja comença a la Diagonal, Montjuïc és una illa i més enllà de Badalona s’obre una badia que arriba fins a Mollet. En aquest planeta trencat en el que Catalunya és una nació sobirana, Roque rep l’encàrrec de trobar la neboda d’un capitost de la poderosa companyia d’aigües però no sap que s’endinsa en una conspiració que pot canviar el seu destí i el de la precària societat que l’envolta.
«Max Picard i el maleït pèndol de Foucault», de Marc Boada
Quan no entén alguna cosa, en Max Picard es posa nerviós, li agafa un neguit i no para fins que algú l’hi explica. I això és el que li està passant ara mentre contempla el pèndol de Foucault. Diuen que no s’atura mai. Com pot ser? I si amb això no en tenia prou, un home misteriós i panxut que es passeja pel museu li diu que aquest pèndol és la demostració més bonica de que la Terra gira sobre si mateixa. Estupendo, ara ja té dos misteris per resoldre. En Max s’hi posa, i a base d’experiments petits anirà coneixent conceptes com el moviment, la inèrcia o la gravetat. Però en Max no es conforma amb conèixer aquests conceptes: els vol experimentar. Tots ells l’aniran acompanyant fins a col·locar-lo davant del seu gran repte: entendre el pèndol de Foucault. I construir-ne un, clar.
«Redes, una breve introducción», de Michele Catanzaro i Guido Caldarelli
Els ecosistemes, Facebook, Internet, el mercat financer mundial… les xarxes juguen un paper fonamental en la naturalesa i en la societat. Utilitzant una gran varietat d’exemples de la vida real, Michele Catanzaro juntament amb Guido Caldarelli recullen en aquesta obra -publicada originalment en anglès sota el títol Networks: A Very Short Introduction (Very Short Introductions)– una introducció al fascinant món de les xarxes. Des de les pandèmies a les crisis financeres, passant per apagades, canvi climàtic… Les xarxes constitueixen la base dels principals fenòmens globals a la vegada que afecten la nostra vida quotidiana, ja sigui amb l’ús de les xarxes socials ben aplicat a la recerca de feina. I és que la ciència de les xarxes ha aconseguit nombrosos resultats útils per entendre fenòmens dispars, les conclusions dels quals aporten llum sobre disciplines tan allunyades com la genètica i la sociologia. Els autors mostren com les xarxes s’autoorganitzen i el paper que exerceixen en fenòmens com les grans apagades o els brots de virus informàtics.
«100 molècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història», de Xavier Duran
Com van influir la vitamina C i la quinina en l’expansió colonial? I el cautxú en la Segona Guerra Mundial? Com van canviar la societat els primers plàstics? Quin impacte han tingut els ansiolítics i els antidepressius? Què podem dir de la píndola anticonceptiva? Oferint una resposta a aquestes preguntes, aquest llibre ens porta de viatge a través de la «història química del món» i ressalta, amb original narrativa, el paper que han jugat determinades molècules sense les quals molts fets no s’haurien produït o haurien estat diferents.
«40 recetas para 40 semanas de embarazo», de Fetal Medicine Barcelona Foundation amb pròleg d’Eduard Gratacós
Perquè la salut comença abans de néixer, en estat de bona esperança portar una dieta rica i adequada és crucial per a la salut del nadó. Aquest llibre aglutina 40 receptes ideals per gaudir durant les 40 setmanes d’embaràs. Les receptes que conté han estat elaborades pels xefs més premiats de la gastronomia espanyola en col·laboració amb especialistes en salut maternofetal de l’equip de recerca Fetal I+D. Amb un pròleg escrit per l’especialista en medicina fetal Eduard Gratacós, en aquesta obra tant metges com nutricionistes revelen els beneficis de cada ingredient i aporten les claus per seguir una bona alimentació en una de les etapes més rellevants de la vida.
«Sferificaciones y macarrones», de Claudi Mans
Reaccions, textures, additius, canvis d’estat, gels, gelificacions, gelatinitzacions, escumes, aires i emulsions explicades amb exemples quotidians. Aquest és el fil temàtic del llibre Sferificaciones y macarrones de Claudi Mans, que recentment ha publicat la seva segona edició. Es tracta d’una visió col·loquial de la ciència que s’amaga en la cuina dels grans xefs –Sferificaciones– i en la domèstica –macarrones– per concloure que la ciència és única i explica les dues realitats. I per a aquells erudits de la cuina, recull diverses receptes il·lustratives, com les croquetes líquides, el coulant de xocolata o la deconstrucció i reconstrucció de l’ensalada russa, invent de la família de l’autor.
«Els tresors geològics del Parc Natural del Cadí-Moixeró», d’Albert Martínez i Marc Tudela
Aquesta guia proposa al lector tres itineraris per recórrer al Parc Natural del Cadí-Moixeró i convida els visitants d’aquest espai natural a conèixer els processos geològics a través de fotografies i il·lustracions. Amb una primera ruta dedicada al Pedraforca, una altra sobre la serra del Cadí i una tercera sobre les fonts del Llobregat, aquesta obra introdueix com a novetat una aplicació que complementa amb vídeos la informació que conté el llibre, de manera que es puguin veure sobre el terreny en cada parada. El seu escriptor, Albert Martínez, és també autor de dues altres guies publicades: La geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i La geologia del “Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido”.