Un projecte participatiu i obert a la ciutadania per apropar la il·lustració científica a la societat, sent punt d’unió entre artistes i empreses, i amb la participació d’entiats internacionals com la Universidade de Aveiro, Transmitting Science i Amical Wikimedia (iniciativa WikiArs)
Et dediques professionalment a la il·lustració o t’agradaria dedicar-t’hi? Estàs especialitzat en ciència o t’agrada aquest àmbit temàtic? L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha convocat la segona edició del seu concurs d’il·lustració científica. Il·lustraciència (illustraciencia.cat) arrenca de nou amb l’objectiu de fomentar la il·lustració científica, el seu estudi, la seva visibilitat social i les sortides professionals de les persones que s’hi dediquen a través d’apropar el seu treball a la societat.
Aquest certamen, únic al país i a Europa, vol consolidar-se com a una acció glocal, és a dir, tenir impacte global duent a terme una acció local. Un altre dels objectius d’Il·lustraciència és ser un referent mundial i convertir-se en una plataforma per a il·lustradors i empreses. L’organització té com a referent la primera edició, que va comptar amb un centenar de participants i que va precedir a una exposició amb una selecció de 40 de les obres participants.
Il·lustraciència és un projecte que compta amb el suport de diferents entitats, com la Universidade de Aveiro, Transmitting Science, empresa especialitzada en cursos de postgrau, o Wikiars de Wikipedia, una iniciativa per involucrar les escoles d’art i disseny en els projectes i les fites del moviment Wikimedia contribuint a fer el coneixement humà accessible a tothom.
Juntament amb el certamen, l’organització espera poder impulsar altres activitats paral·leles, com ara cursos d’il·lustració científica i conferències a diferents centres educatius.
Com participar-hi?
En cas de voler enviar alguna obra per participar a Il·lustraciència s’ha d’accedir al web a l’apartat Premi/participa on es troba el formulari. Hi ha dues modalitats de participació: estudiant i professional. El termini per enviar obres a concurs és el 14 d’abril. Hi ha més informació a les bases del Premi que es poden consultar fent clic aquí.
Premis
La segona edició del certamen comptarà amb diferents premis. Tots excepte el premi del públic seran atorgats pel jurat professional. La persona autora de l’obra guanyadora del Premi Il·lustraciència Segona Edició i la del Premi del Públic rebran cadascuna 300 euros. Els participants a la categoria estudiant, a més de poder accedir als premis econòmics, podran obtenir un dels 4 premis en formació. El primer dels guardons de formació consisteix en la possibilitat de matricular-se en una unitat de formació, de dues i tres setmanes intensives de durada, a triar entre les 10 disponibles per any escolar, en el Laboratori d’Il·lustració Científica de la Universidade de Aveiro (Portugal) -en el curs lectiu 2014-2015-.
Un altre dels premis formatius es tracta d’una estada de pràctiques de dues setmanes, com a màxim, també en el Laboratori d’Il·lustració Científica Dbio de la Universidade de Aveiro. En tots dos casos són cursos coordinats per Fernando Correia. Els altres dos premis de formació són, per una banda, una estada de pràctiques de màxim una setmana en el Laboratori de Il·lustració Científica Dbio/Universidade de Aveiro, i, per una altra, una matrícula d’una setmana intensiva en qualsevol dels cursos organitzats per Transmitting Science, especialitzats en cursos de postgrau.
Pel premi del públic, totes les persones interessades podran votar les seves obres favorites a través del web de l’organització entre el 15 d’abril i el 30 de juny entre les 40 obres seleccionades pel jurat.
L’organització farà públiques les obres guanyadores el proper 12 de juliol. A més, les 40 obres seleccionades participaran en una exposició col·lectiva i rebran un diploma acreditatiu.
El jurat
El jurat del premi està format per Fernando Correia, director del laboratori d’il·lustració científica de la Universidade de Aveiro, Soledad Esteban-Trivigno, directora acadèmica de Transmitting Science, Aitor Eguinoa, infografista especialista en comunicació gràfica interactiva, Jesús del Hoyo Arjona, professor de disseny de la informació a la Facultat de Belles Arts i Biologia de la UB, Mercè Piqueras, biòloga, comunicadora científica i expresidenta de l’ACCC, Cristina Ribas, periodista, biòloga i presidenta de l’ACCC, Raül Toran, físic, comunicador científic i vicepresident de l’ACCC, i pels il·lustradors científics Jordi Corbera, Pere Lluis León, Agnès Perellò i Carles Puche.
Entitats
Il·lustraciència és un projecte obert a tot tipus de col·laboracions. Són moltes les entitats que el recolzen, tant privades com públiques. L’organització està cercant més entitats que li donin suport. En cas de tenir-ne interès es pot escriure a illustraciencia@gmail.com.
Amical Wikimedia (iniciativa WikiArs)
Animal Latitude
Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC)
Col·legi Oficial de Dissenyadors Gràfics de Catalunya
Escola Massana Centre d’Art i Disseny
Escola Superior de Disseny i Art Llotja
Grupo Português de Ilustradores de Ciência
Transmitting Science
Universidade de Aveiro
Valentine