Regala ciència per Sant Jordi

Recull de llibres dels membres de l’ACCC

D’entre totes les temàtiques literàries que podem trobar a les llibreries i paradetes amb motiu de Sant Jordi, l’ACCC et vol recomanar que aprofitis l’oportunitat per regalar el proper 23 d’abril un exemplar relacionat amb la ciència. Per això, a l’associació hem elaborat un recull amb algunes de les obres que han escrit els nostres socis i sòcies.

 

Lletra petita, de Jordi Bigues

Una guia amb explicacions clares i rigoroses sobre l’impacte de tot el que fem, des de fer una rentadora, fins a comprar-nos unes sabates, des d’anar de viatge fins a gestionar els nostres residus. Aquest llibre és una lupa sobre nosaltres mateixos i sobre els nostres actes més quotidians. El que fem, el que comprem, el que mengem no només té efectes sobre el planeta, també té poder de decisió sobre el futur d’aquest planeta.

 

 

Avui actius… demà reactius, de Jordi Bigues

Aquesta obra és, segons el seu autor, «un manual de protecció de les radiacions, tant per als professionals exposats com per a tothom». El llibre compta amb articles d’Ulrich Beck, Helena Fusté, Josep Martí i Eduardo Rodriguez Farré, entre d’altres.

 

 

Per a què serveix el sexe?, de David Bueno i Eduard Martorell

Aquest és un llibre per aprendre una mica de genètica, una mica de zoologia, una mica d’evolució i, en definitiva, una mica sobre l’apassionant fenomen de la vida. Per a què serveix el sexe? entusiasmarà els lectors per la varietat d’estratègies reproductores que els diferents éssers vius, sobretot els animals, han desenvolupat durant milions i milions d’anys per tal d’augmentar les possibilitats de sobreviure en el nostre estimat planeta. Unes estratègies que, amb el concurs del sexe, ens han permès adaptar-nos a l’ambient constantment canviant i, fins i tot, arribar a ser conscients de qui som, de com és l’espècie humana, l’única espècie capaç de meravellar-se amb els misteris de l’univers a mesura que els va desxifrant i que ha afegit el progrés cultural a l’evolució natural. Sempre, això sí, amb l’ajut indispensable del sexe.

 

 

100 controvèrsies de la biologia. Cada cop més forts, més guapos i més intel·ligents, de David Bueno

El segle XXI ve marcat per l’aplicació dels coneixements biològics en temes tan diversos i sovint controvertits com els organismes transgènics, les cèl·lules mare, el clonatge, el genoma humà, la biomedicina o el canvi climàtic. Unes controvèrsies que neixen de la nostra capacitat de reflexió, i que troben el seu camp d’estudi en la bioètica. Tanmateix, reflexionar no és una tasca fàcil, malgrat que per a la nostra espècie sigui estrictament necessària, atesa la consciència que tenim de nosaltres mateixos i la gran capacitat creativa de què gaudim. Aquest és l’exercici estimulant que proposa el llibre: reflexionar.

 

 

L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva  de la llibertat humana, de David Bueno

Fa temps que se sap que els gens determinen moltes característiques del cos humà, com ara el color de la pell, el grup sanguini o el sexe. Tanmateix, ara s’està començant a descobrir que també influeixen, fins i tot determinen, qüestions realment complexes del nostre comportament, les quals es pensava que procedien de la nostra ment i de la nostra experiència, com la tendència sexual o la fidelitat vers la parella. Com s’entén, doncs, la llibertat de l’ésser humà? Som realment lliures o estem condicionats per les reaccions neuroquímiques que es produeixen al nostre cervell? En un viatge fascinant a les intimitats de la nostra espècie i als sentiments que considerem més nostres, L’enigma de la llibertat ens acosta a la base biològica i evolutiva d’una de les característiques que ens és més preuada, la nostra llibertat, i proposa que aquesta és la millor adaptació que l’evolució ens ha oferit per garantir la nostra supervivència.

 

 

Convivint amb transgènics, de David Bueno

Què és la biotecnologia, i per què serveix? Quins són els seus precedents històrics? És quelcom realment nou, o és senzillament un graó més en la història del desenvolupament cientificotècnic de la humanitat, sempre a la recerca d’una millor qualitat de vida? Com contribueixen els organismes transgènics a buscar, desenvolupar i produir nous tractaments mèdics? Els podem utilitzar fins i tot per obtenir noves fonts d’energia i com a elements bioreparadors del medi ambient? O el seu efecte és just el contrari? És segur consumir organismes transgènics? Quines conseqüències mediambientals té conrear-los? Els aliments transgènics són substancialment diferents dels seus equivalents no transgènics? Cap a on evoluciona la recerca biotecnològica i les aplicacions comercials d’aquesta? Quines implicacions econòmiques i socials té? Quina normativa la regeix? Aquestes respostes les trobareu en un llibre que també té edició en castellà: ¿Para qué sirven los transgénicos? Todas las claves de una tecnología útil y controvertida.

 

 

Òrgans a la carta, de David Bueno

Què són les cèl·lules mare? Podríem curar la diabetis o les malalties neurodegeneratives com el Parkinson i l’Alzheimer amb la seva aplicació terapèutica? Quines són les aplicacions mèdiques reals del clonatge? Podem crear òrgans de forma personalitzada per substituir-ne de malmesos? Aquest llibre ofereix respostes exposades de forma amena i entenedora, amb dibuixos explicatius i un llenguatge planer i proper al lector no especialitzat.

 

 

Ciència i universitat a Catalunya. Projecció de futur, editat per David Bueno amb una introducció de Claudi Mans

«El nou escenari polític que es projecta cap al futur, el d’una Catalunya sobirana, independentment de la forma jurídica que acabi prenent, ens planteja també a nosaltres, membres de la comunitat científica i universitària, molts interrogants i nous reptes. La recerca científica i la universitat, uns puntals bàsics de la nostra societat, han de ser presents en els debats i és per això que Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona ha cregut escaient donar forma de llibre a les nostres reflexions». Aquestes paraules de David Bueno, professor de genètica de la UB i editor de l’obra, defineixen exactament el contingut d’aquest llibre, en el que catorze prestigiosos científics es plantegen com s’hauria d’organitzar la recerca científica en l’horitzó de la sobirania de Catalunya.

 

 

Networks, a very short introduction (en català “Xarxes, una breu introducció”), de Michele Catanzaro i Guido Caldarelli

Els ecosistemes, Facebook, Internet, el mercat financer mundial… les xarxes juguen un paper fonamental en la naturalesa i en la societat. Fenòmens com el canvi climàtic, les pandèmies, o les crisis financeres es basen en estructures de xarxa. Les xarxes expliquen com l’entorn social afecta la salut i al comportament. En aquest llibre el físic Guido Caldarelli i, el també físic i periodista, Michele Catanzaro, presenten les propietats de les xarxes i les seves classes, utilitzant exemples trets de l’actualitat, la tecnologia, la naturalesa i la història. Els autors mostren com les xarxes s’auto-organitzen i el paper que exerceixen en fenòmens com les grans apagades o els brots de virus informàtics. Caldarelli i Catanzaro expliquen les importants aplicacions de la ciència de les xarxes en diverses àrees, com ara la genètica, l’ecologia, la tecnologia i la gestió empresarial.

 

 

S=EX2. La ciència del sexe, de Pere Estupinyà

Pere Estupinyà se submergeix en una nova obra relacionada amb l’activitat científica. L’autor participa en un estudi de la Universitat Rutgers sobre la disfunció erèctil i l’orgasme masculí, visita centres de referència com el prestigiós Institut Kinsey, s’infiltra en clíniques de medicina sexual, assisteix als congressos internacionals sobre sexologia més importants del món i entrevista fisiòlegs, psicòlegs, antropòlegs, terapeutes, sociòlegs, biòlegs evolutius i neurocientífics experts en sexualitat. Però també parla directament amb asexuals, fetitxistes, dones multiorgàsmiques, intersexuals…, passa una nit en un club de swingers de Nova York, participa en esdeveniments sadomasoquistes, aprèn tècniques de tantra, parla amb actors i actrius porno, i assisteix a un taller en què una dona ensenya a tenir orgasmes amb la respiració i la ment.

 

 

Per què alguns pebrots piquen i altres no, de Dani Jiménez i Ada Parellada

Els autors responen les preguntes més habituals sobre el menjar i la cuina de la mà de curiositats, receptes, experiments, molta ciència i un bon raig d’humor. Un llibre per a tots aquells curiosos que vulguin descobrir els secrets que guarden els aliments.

 

 

Introducción al mundo cuántico: de la danza de las partículas a las semillas de las galaxias, de David Jou

Una introducció clara i completa a un dels camps de la ciència més actius i que més interès desperta en el públic en general. El professor Jou aconsegueix amb gran capacitat pedagògica introduir-nos en els principals conceptes de la quàntica, la història de les seves fites més destacades, les principals aplicacions, així com les inferències més immediates en els nostres propis pensaments, sentiments i emocions. L’obra conté un glossari dels conceptes més importants de la física quàntica.

 

 

Ciència i xocolata, obra col·lectiva de Claudi Mans, M. Àngels Pérez Samper, Laura Bayés, Montserrat Font, Joan Permanyer, Francisco Gil, Josep Perelló i Ramon M. Masalles

La xocolata és un dels aliments que més passions desperta. Tant si és negra, amb llet, en pols, desfeta o en qualsevol altra presentació, agrada a gent de totes les edats. En aquest llibre el lector coneixerà la història d’aquest aliment, el procés d’elaboració i les característiques nutritives del producte, així com moltes altres anècdotes curioses. Aquesta obra ofereix al lector una visió molt completa del món de la xocolata i d’altres derivats del cacau, estudiant-ne tant els aspectes científics i industrials com els que tenen a veure amb la seva història i amb les aplicacions quotidianes en l’àmbit culinari i domèstic. En un to amè, endolcit amb curiositats i anècdotes llamineres, aquest llibre descobreix tots els secrets d’un dels aliments més apreciats a casa nostra.

 

 

Regreso a Galápagos. Mi viaje con Darwin, de Jordi Serrallonga

Les Illes Galápagos són el somni de tot viatger apassionat per la Història Natural. Avui, després de la celebració de l’Any Darwin 2009, el nom d’aquestes illes ha adquirit més dimensió ja que Darwin i Galápagos són, com Galileu i el telescopi, o Newton i la poma, un tàndem mític i indissociable. Tortugues gegants, iguanes marines, pinsans, laves i volcans, idíl·liques platges de sorra blanca… acompanyen l’autor en el seu apassionant viatge després darrera les passes de Darwin. El retorn conjunt dels dos naturalistes a les Galápagos ens obrirà una finestra en el temps per resoldre el misteri dels misteris: la gènesi de la vida.

 

 

África en 10 palabras. Mi manual de supervivencia en la jungla de asfalto, de Jordi Serrallonga

Asante (gràcies), jambo (hola), pole (ho sento), mama (dona), mzee (home), siombaya (no va malament), polepole (poc a poc), maji (aigua), safari (viatge) i tutaonana (a reveure). Aquestes són les 10 paraules africanes que, després de molts anys d’aventures pel gran continent tan pròxim com oblidat, ajuden l’autor a sobreviure no precisament a l’Àfrica sinó en el dur retorn a aquest altre món que anomenem civilització. Jordi Serrallonga, després de conviure amb els guerrers maasai o els caçadors hadzabe, ha après a afrontar la vida cada vegada que abandona les sabanes, deserts, boscos, muntanyes i pobles d’Àfrica per submergir-se de nou als carrers, acadèmies, empreses i institucions de nostra presumptuosa civilització: «segueixo viu i picant de peus, encara que sigui a contracorrent».

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *