Presentació de la Red Fractal
A. Mauricio i R. Permuy (ACCC). Amb l’objectiu d’explorar noves vies per a la comunicació científica, massa vinculada als mitjans de comunicació tradicionals, es va presentar el passat 20 de desembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya la Red Fractal, que com una mena de xarxa social per a interessats en la ciència tracta de pal·liar una de les mancances de la divulgació científica: l’àmbit de la participació, segons va apuntar Cristina Ribas, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i presentadora de l’acte.
Reportatge en vídeo de l’acte
Aquest projecte, que s’anirà desenvolupant sense sortir de la fase beta, busca donar-li al ciutadà un paper protagonista i que, per tant, siguin els seus interessos els que acabin per prevaler. La Red va obrir les seves portes a mitjans de novembre per delimitar els problemes que puguin sorgir en la pàgina i és «el resultat d’una idea amb molts anys de treball», va assenyalar Luis Ángel Fernández Hermana, primer director d’un projecte finançat per Citilab i l’Obra Social La Caixa.
El concepte clau d’aquesta iniciativa és la transversalitat i intenta fugir dels estàndards imposats a les diferents ciències, categoritzacions que -com va explicar Fernández Hermana- «van tendir a encarcarar des de la Revolució Industrial el coneixement, exceptuant potser els museus», va matisar el ponent. Això provoca que la població rebi missatges molt encaixonats i selectius «encara que no ens n’adonem», va afirmar el director de la Red Fractal.
Com funciona la Red Fractal?
Després d’acusar els mitjans de comunicació de monopolitzar la informació científica, fet que justifica el naixement d’aquesta «xarxa social virtual del coneixement», Fernández Hermana va desgranar els diversos aspectes de la seva web, www.redfractal.com, organitzada en capes que modulen el debat.
En primer terme, els administradors de la pàgina realitzen una pregunta que fomenti la discussió. En aquest cas, la primera va dirigida a l’impacte de la tecnologia en la nostra vida, preguntant-se si la humanitat va en camí de convertir-se en cyborgs, va apuntar el director del projecte. A més d’oferir una zona de debat com a fòrum de discussió dels temes que s’hi plantegen, hi ha una zona de serveis, amb documentació i dades contrastades sobre les discussions en marxa, i una zona de resums que funciona com a mitjà on es reflecteix el que passa a la Red Fractal, permetent que el públic s’informi com si fos un mitjà de comunicació intern i sense haver d’estar inscrit a la Red.
Així doncs, cada usuari registrat té l’opció de consultar el seu historial amb les seves aportacions al debat, mentre que per al futur es planeja establir una pestanya de propostes en l’entorn virtual. Fernández Hermana va subratllar el caràcter experimental del projecte en la recerca de plantejaments innovadors per desenvolupar la comunicació científica.