L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acollirà el proper 15 de novembre a les 11.00 hores l’acte inaugural, presidit per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya
Una tardor més, la ciència torna a ser la gran protagonista durant una setmana a Catalunya. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació ha fet difusió, amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), entre altres entitats, d’un bon grapat d’activitats divulgatives amb motiu de la Setmana de la Ciència, que tindrà lloc a diferents indrets del país del 16 al 25 de novembre.
L’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom, l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Internacional i l’Any de la Neurociència a Espanya, totes celebracions d’aquest 2012, donen forma a les principals temàtiques de les activitats previstes.
L’organització ha publicat al portal Recerca en Acció la informació de les activitats per inscriure-s’hi, en cas que calgui, i consultar-ne més informació a través de l’agenda científica d’aquest web: http://bit.ly/Nyonh2
Acte inaugural
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acollirà el proper dijous 15 de novembre a les 11.00 hores, l’acte inaugural de la 17a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’12), que inclourà una conferència a càrrec del Dr. Steven J. Schiff, director del Penn State Center for Neural Engineering, amb el títol L’enginyeria i el cervell: del control de les crisis convulsives a la reducció de les infeccions infantils a l’Àfrica.
L’acte serà presidit per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i comptarà també amb les intervencions de Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, del Dr. Antoni Esteve, president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i del Sr. Salvador Giner, president de l’IEC.
L’aforament és limitat, per la qual cosa, si esteu interessats a assistir, preguem la vostra confirmació als telèfons 93 2687700 – 93 2688799 o al correu electrònic: inauguraciosc12@fundaciorecerca.cat.
Tertúlia científica i cinema, de la mà de l’ACCC
El districte de Les Corts de Barcelona tornarà un any més a acollir les activitats organitzades amb la col·laboració de l’ACCC. El 22 de novembre, Lluís Fuentemilla, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Universitat de Barcelona (UB), conduirà una tertúlia científica sobre neurociència. L’acte tindrà lloc a la sala 4 del Centre cívic Can Deu a Les Corts (Plaça de la Concòrdia, 13) a les 19.00. En cas de voler assistir-hi, cal trucar al telèfon 934101007.
Fuentemilla explicarà com la memòria és l’instrument que ens permet construir una línia que uneix el nostre passat amb el nostre present i que ens projecta al futur. «Sobre aquesta línia temporal, la memòria no només ens permet establir què és allò que ha de romandre amb el pas del temps, sinó que ens ajudarà a reconstruir i interaccionar amb el nostre entorn segons allò que hem viscut en el nostre passat. Aquesta xerrada pretén plantejar la idea que la memòria és, entre d’altres, un gran exercici de construcció», ha indicat l’investigador de l’IDIBELL i la UB.
El 28 de novembre serà el torn del cinema. A les 17.00, el Centre Cívic de Les Corts (Carrer Dolors Masferrer i Bosch, 33-35) acollirà la projecció de Mejor imposible, pel·lícula dirigida per James L. Brooks i estrenada el 1997. Aquest film està protagonitzat per Jack Nicholson, qui interpreta el paper de Melvin Udall, un escriptor de novel·les d’èxit que pateix un trastorn obsessiu compulsiu que li provoca rebuig a l’hora de relacionar-se amb altres persones. L’única persona que sembla suportar-lo és Carol Connelly (Helen Hunt), cambrera del restaurant on ell té la seva taula habitual. Carol és determinant per ajudar Melvin a millorar les seves relacions humanes; és una de les poques persones que tenen una relació directa amb l’escriptor, ja que l’atén diàriament en el restaurant. El canvi en la vida de Melvin es produeix com a resposta a l’hospitalització del seu veí Simon Bishop (Greg Kinnear), atacat a casa seva per uns lladres. Melvin es veu obligat a ocupar-se de Verdell, el gos del veí. Això el portarà a poc a poc a relacionar-se amb els seus semblants i canviar el seu estil de vida, gràcies també al suport de la Carol.
Hi ha més informació de la resta d’activitats programades al web de l’organització de la Setmana de la Ciència: www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia