Radiografia a la salut dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona

Conferència a l’Ateneu barcelonès dins del cicle «Una altra manera de mirar la salut»

Xavier Joya (ACCC). «La nostra salut està en risc.» Així de contundent es va mostrar Carme Borrell, directora de recerca de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), davant les noves retallades en sanitat. Aquest informe, presentat al públic de l’Ateneu Barcelonès, mostrava les dades de la salut de la població tenint-ne en compte els seus determinants socials. Com a determinants socials que tenen un impacte sobre la salut, es tenen en compte l’entorn polític, l’entorn socioeconòmic i les condicions de vida i de treball de la població. Així, per exemple, factors com la renda per càpita o el nivell socioeconòmic afavoreixen les desigualtats entre els ciutadans de Barcelona. L’acte, titulat «Barcelona: revisió mèdica», es va celebrar el passat 25 d’abril dins del cicle «Una altra manera de mirar la salut», coorganitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’Ateneu Barcelonès.

 

Crònica en vídeo de l’acte (realització i edició: Rubén Permuy)

 

Borrell va afirmar que la població barcelonina evidencia un progressiu envelliment així com un canvi de tendència en el percentatge de població estrangera, que l’any 2010 va disminuir després d’una dècada d’augment. El principal factor determinant d’aquesta disminució és la creixent taxa d’atur. A més a més, la directora de l’ASPB va afirmar que «també vivim en una societat on molta gent viu sola». Quant a la incidència de malalties de transmissió sexual, Borrell va afirmar que «cal continuar vigilant les infeccions per VIH, sobretot promocionant la prova diagnòstica especialment en els grups de risc, així com el diagnòstic precoç d’altres malalties de transmissió sexual».

 

Michele Catanzaro, a l’esquerra, acompanyat de Carme Borrell (foto: Xavi Joya)

 

En definitiva, els assistents a l’acte van poder treure conclusions sobre la influència que tenen les decisions polítiques sobre la nostra la salut i l’esperança de vida dels ciutadans.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *