Lourdes Vega i Mara Dierssen ens apropen la realitat de la dona científica
Rubén Permuy (ACCC). Fa un segle Marie Curie era la primera dona científica de la història en rebre el reconeixement internacional amb el Premi Nobel. La física i química polonesa no ho va tenir gens fàcil en un món dominat i dirigit per homes, on dones pioneres com ella tractaven de treure el cap de l’ombra de l’anonimat. Fins i tot, Curie va néixer a un país, Polònia, on les dones directament no podien anar a la universitat.
Cent anys després celebrem la gesta de Curie amb l’Any Internacional de la Química. Un gran pas cap endavant per acabar amb la discriminació de gènere al món professional que van recordar especialment el passat 8 de març, Dia Internacional de la Dona.
En l’actualitat són moltes les dones que estan al capdavant d’importants recerques científiques al nostre país. L’ACCC, des de fa més d’un any, va agafar com exemple a 16 científiques catalanes, a l’exposició que precisament porta aquest títol i que a l’actualitat es pot visitar a la Biblioteca de la Facultat de Ciències i Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Lourdes Vega i Mara Dierssen són dues de les integrants de l’exposició 16 científiques catalanes. La doctora Vega, directora de MATGAS, va celebrar l’efemèride de la Dona amb la conferència On és el secret de les dones científiques? El privilegi de fer el que t’agrada a la feina, a la UAB. Al dia següent, la doctora Dierssen, neurobiòloga del Centre de Regulació Genòmica, va presentar al Centre Cultural Sant Josep de L’Hospitalet de Llobregat la conferència Cervell femení – cervell masculí, existeixen raons biològiques per a la discriminació?.
Lourdes Vega, directora de MATGAS. (Foto: Miquel Baidal)
Totes dues ostenten càrrecs de responsabilitat a la seva vida professional i reconeixen que, malgrat les dificultats d’un món dissenyat per i per als homes, estem vivint l’adreçament natural de la paritat, és a dir, les dones s’incorporen progressivament a llocs de feina que abans estaven reservats pels seus companys homes.
Mara Dierssen, investigadora al CRG. (Foto: Miquel Baidal)
Tot i que Vega i Dierssen reconeixen que encara és difícil compaginar la feina científica amb la responsabilitat de ser mare, el missatge que volen transmetre a les joves és que totes dues realitats són factibles. Segons Lourdes Vega, «les noies joves no veuen moltes dones que puguin compaginar les dues coses (ser mare i científica) i l’exposició mostra això: sí es possible compaginar la carrera científica amb altres responsabilitats».
Encara que la situació de la dona científica hagi més que millorat des dels temps de la Doctora Curie, queda molta feina per a aconseguir una plena paritat entre homes i dones. Mara Dierssen apuntava que «els arguments d’aquesta paritat estan malament enfocats. No és que hem de ser-hi perquè hem de ser-hi. Hem de ser-hi perquè en tenim la capacitat».
L’optimisme no fa oblidar situacions que no pel fet de ser anecdòtiques, son molt il·lustratives. «Quan escric el meu nom només poso la meva inicial i el cognom. Moltes vegades quan em veuen em diuen: “però si ets una dona!”», explicava Lourdes Vega. «Al menys ja no et diuen “tu arribaràs on el teu sexe i la teva condició t’ho permetin”, que és el que van dir a mi fa temps», apunta Mara Dierssen com mostra que la situació està més que canviant en un món que s’intenta fer ni per homes ni per dones, sinó per i per a persones.
L’exposició
La mostra es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant a universitats com a centres de recerca i empreses de Catalunya. Per a Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC i coordinadora de l’exposició, “tot i que la presència de la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentant en les últimes dècades. No obstant això, aquesta major presència als laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència”.
Aquesta exposició, que compta amb un bloc per a poder ampliar la informació http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avenç de la ciència a la nostra societat.
Està oberta al públic de l’1 al 31 de març a la sala general de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB.