L’exposició “16 científiques catalanes” arriba a Vic, en concret, a la seva Universitat. Organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb la col·laboració del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) i la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica (UCC+i), la mostra s’obre al públic des de l’1 de febrer a la Universitat de Vic.
L’exposició
La mostra es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant en universitats com en centres de recerca i empreses a Catalunya. Per Mercè Piqueras, presidenta de l’ACCC i coordinadora de l’exposició, “encara que la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentat en les últimes dècades. No obstant, aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència”.
Aquesta exposició, que compta amb un bloc per poder ampliar la informació http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avenç de la ciència en la nostra societat. Estarà oberta al públic des de l’1 al 25 de febrer i es podrà visitar de 9 a 14 h. i de 16 a 20 h.
L’exposició a Vic. Foto: Miquel Baidal
Les investigadores
Entre les investigadores que hi apareixen, n’hi ha del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), com és el cas Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya; de la Universitat de Barcelona, com l’astrònoma Carme Jordi; de la Universitat Autònoma de Barcelona, com l’antropòloga Adriana Kaplan; de la Universitat de Girona, com la química computacional Sílvia Simon; de la UPC i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, com la bioenginyera Alícia Casals i de centres del CERCA com l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, com l’arqueòloga Marta Prevosti.
Entre les investigadores de l’àmbit privat, trobem la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orive, de l’empresa Mahou-San Miguel, i la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.
Taula de lectura
A més de la mostra, l’exposició compta amb una taula de lectura amb llibres sobre científiques. Així, entre els llibres que es poden consultar estan els següents títols: “D’Alexandria a l’era nuclear: cinc dones de ciència: Hipàtia, Sofia Kovalèskaia, Irène Curie, Emmy Noether i Lise Meitner” de Santiago Riera i Tuèbols; “Llibre blanc de les dones de Catalunya en el món de la ciència i la tecnologia” editat per l’Institut Català de la Dona; “Doce mujeres en la biomedicina del siglo XX” editat per la Fundació Dr. Esteve; “Las Damas del laboratorio: mujeres científicas en la historia” de María José Casado Ruíz de Lóizaga; “Mujer y ciencia: la situación de las mujeres investigadoras en el sistema español de ciencia y tecnología” editat per la FECYT; “Mujeres Premios Nobel” de Ulla Fölsing i “Les Ciències en la vida de la llar” de Rosa Sensat.
**PROGRAMA **
Dimarts, 1 de febrer de 2011
Obertura al públic de l’exposició “16 científiques catalanes”.
Lloc: Universitat de Vic. Torre dels Frares (C. de la Laura, 13) – Vic.
Horari: De dilluns a divendres de 9 a 14 h. i de 16 a 20 h.
Exposició oberta des de l’1 al 25 de febrer.
Universitat de Vic
Tel. 938 815 502
montse.simon[at]uvic.cat
www.uvic.cat
Tel. 938 815 502
** Nota per mitjans **
Més informació i/o entrevistes amb les científiques:
Rubén Permuy – comunicacio[at]accc.cat / Raül Toran – rtoran[at]csic-iccc.org