La investigació científica catalana, més a prop de la gent

L’ACCC obre al públic l’exposició “Això que investigues, per a què serveix?” 

Rubén Permuy (ACCC). En un llum, en una farmaciola o en un armari. Aquests són alguns dels racons del nostre dia a dia en què podem trobar objectes que condicionen la vida moderna i que són fruit d’ardus processos d’investigació científica. I és que darrere de les imprescindibles bombetes o dels curatius medicaments, hi ha persones que han dedicat tot el seu esforç professional per a crear-los en benefici de la societat. Aquesta és l’idea que vol transmetre la nova exposició de l’ACCC “Això que investigues, per a què serveix?“.

 

“Hem fet aquesta exposició per acostar la ciència no mediàtica a la gent perquè vegin que té una aplicació en la vida diària”, així descrivia Raül Toran, comissari de l’exposició, el leitmotiv d’aquesta. Així, el mateix Toran aclaria que la mostra, apta per a tots els públics, està estructurada sobre tres eixos: el què, el perquè i el on. Aquests són la línia, la raó i el lloc on es desenvolupen alguns dels treballs de recerca de centres repartits per tot Catalunya. 

 

Per la seva banda, Daniel Aguilar, també comissari de la mostra, ha insistit en els arguments de Toran, destacant la importància de “visibilitzar les línies de recerca que no tenen tant espai en els mitjans generalistes però que igualment fan una aportació a la societat” . A més, Aguilar insistia que, tot i que a poc a poc es va disminuint, encara hi ha massa distància entre el treball dels investigadors i la consciència que té la societat sobre la seva tasca. Igualment, Aguilar ha volgut transmetre un missatge optimista i animar a aquells que es vulguin dedicar a l’apassionant món de la ciència: es tracta d’una cosa que pot beneficiar no només a un mateix a nivell professional, sinó també a la vida de “tot el món que l’envolta “. 

 

Foto: Miquel Baidal

 

L’obertura de l’exposició va estar precedida per un col·loqui en el qual, a més dels comissaris, va participar l’investigador Lluís Batista, responsable de l’àrea de socialització de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que va destacar la importància de realitzar esforços per visibilitzar línies d’investigació no tan mediàtiques. 

La inauguració de l’exposició va comptar amb diverses sorpreses. A més d’obsequiar als assistents amb una copa de cava o una xapa a manera de record amb el logo de la mateixa, l’acte va estar animat per la destresa d’un malabarista. La seva màgia va sorprendre als assistents com ho poden arribar a fer els innombrables misteris que la ciència intenta resoldre en el seu dia a dia. 

A l’acte també va estar present la presidenta de l’ACCC, Mercè Piqueras, així com un bon nombre de membres de la comunitat científica catalana. Un bon exemple és Pere Estupinyà, divulgador científic establert als Estats Units i autor de “El lladre de cervells”, qui va posar èmfasi en la importància de fer-li entendre a la població en general que la recerca incideix positivament en la millora de la societat. Estupinyà va sentenciar de manera optimista que “qui es dediqui a la recerca ara, tindrà un bon futur”.

 

A “Això que investigues, per a què serveix?” ha col.laborat la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) i el Departament d’Innovació, Universitat i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya. L’exposició romandrà oberta a la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona els set dies de la setmana fins a la seva clausura el proper 25 de gener. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *